Blogs

Kennis
De Wet werken waar je wilt: werken waar je wilt, of toch niet?
Sinds de coronacrisis is het gebruikelijker geworden om een of meer dagen per week vanuit huis te werken. Sterker nog: voor veel werknemers is thuiswerken inmiddels een belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden. Logisch: thuiswerken scheelt reistijd, tijd in de file en je hebt meer ruimte om de werkdag zelf in te delen. Als werkgever bent u hier wellicht niet even enthousiast over. Maar met de nieuwe Wet werken waar je wilt wordt het minder makkelijk om een verzoek van een werknemer naast u neer te leggen.
Topsport en onderwijs: wanneer kunt u een vrijstelling voor fysiek onderwijs aanvragen?
Heeft uw minderjarige kind een carrière als professioneel topsporter? En is het daarom eigenlijk geen optie om fysiek onderwijs te volgen? Dan kan uw kind onder voorwaarden een vrijstelling krijgen van de verplichting om aan fysiek onderwijs deel te nemen.
Vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen? Let op deze 7 punten!
In deze fase van de coronacrisis moeten veel bedrijven helaas toch afscheid nemen van werknemers, ondanks de steunmaatregelen vanuit de overheid. Werkgevers willen die ontslagen vaak liever in onderling overleg regelen en vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. In dit artikel vertellen wij u waar u als werknemer op moet letten.
Zijn afspraken op een bierviltje bindend? Amateurvoetballer treft doel
Die afspraken zetten we wel even op de achterkant van een bierviltje.’ Onder ondernemers  een veelgehoorde uitspraak. Maar hoe zit dat eigenlijk? Kunnen partijen elkaar aan die afspraken houden? Volgens het Gerechtshof in Den Haag wel.
Ontslaggronden uitgelegd: combinatie van ontslaggronden
Als u een werknemer wilt ontslaan zonder dat hij/zij daarmee instemt, moet u daarvoor een wettelijke ontslaggrond aanvoeren. De afgelopen tijd hebben wij in een serie blogs de meest gebruikte ontslaggronden besproken. In deze laatste aflevering staat de zogenaamde ‘i-grond’ ofwel de combinatiegrond centraal.
Ontslaggronden uitgelegd: bedrijfseconomische redenen
Als u een werknemer wilt ontslaan zonder dat de werknemer daarmee instemt, dan moet u daarvoor een zogenaamde ontslaggrond aanvoeren. In een serie blogs bespreken wij een aantal veelgebruikte ontslaggronden. In dit blog staat de zogenaamde ‘a-grond’ centraal: bedrijfseconomische redenen.
Ontslagen na weigering mondkapje te dragen, mag dat?
Op dit moment zijn mondkapjes verplicht in alle publieke locaties waar geen coronatoegangsbewijs  wordt gecontroleerd. Maar hoe zit het met mondkapjes op de werkvloer? Zijn werknemers verplicht een mondkapje te dragen als de werkgever dit vraagt? Hierover heeft de kantonrechter in Haarlem onlangs een uitspraak gedaan.
Geen concurrentiebeding, toch onrechtmatige concurrentie
Als in de arbeidsovereenkomst geen of geen geldig concurrentie- of relatiebeding is opgenomen, mag een werknemer zijn voormalig werkgever beconcurreren. Maar deze vrijheid is niet onbeperkt. In bepaalde omstandigheden kan de concurrentie toch onrechtmatig zijn. Recent moest de rechtbank Rotterdam zich over een dergelijke zaak uitspreken.
Stiekem een gesprek met uw werkgever opnemen, mag dat?
Het opnemen van gesprekken kan handig zijn. Niet alleen om later nog eens rustig terug te luisteren wat er nu eigenlijk is gezegd, maar ook voor het verkrijgen van bewijs. Maar mag u eigenlijk zomaar stiekem ieder gesprek opnemen? Een gesprek met uw werkgever bijvoorbeeld?
Ontslaggronden uitgelegd: verwijtbaar handelen
Als u een werknemer wilt ontslaan zonder dat de werknemer daarmee instemt, dan moet u daarvoor een zogenaamde ontslaggrond aanvoeren. In een serie blogs bespreken wij een aantal veelgebruikte ontslaggronden. In dit blog staat de zogenaamde ‘e-grond’ centraal: verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.