Intellectueel eigendom

Wat is intellectueel eigendom?

Wanneer u een auto aanschaft, krijgt u te maken met het eigendomsrecht. U bent eigenaar van de auto en derden hebben niet het recht de auto te gebruiken of mee te nemen zonder uw toestemming. Dit klinkt vrij logisch, maar hoe zit het met intellectuele creaties zoals een logo, ontwerp, uitvinding of idee? Wat als iemand uw creatie of onderdelen daarvan nabootst of kopieert? Het intellectueel eigendomsrecht beschermt u tegen onrechtmatig gebruik van uw intellectuele creaties door derden. Meer dan ooit is het cruciaal dat u uw logo, ontwerp, uitvinding of idee goed beschermt. Doet u het niet, dan doet een ander het wel.

Intellectueel eigendom

Onder het IE-recht vallen onder andere het merkenrecht, het modellenrecht, octrooirecht en het auteursrecht. De intellectueel eigendom advocaten van Schenkeveld Advocaten zijn gespecialiseerd in al deze rechtsgebieden. Zij kennen ook internationaal het klappen van de zweep. Dankzij ons netwerk van gerenommeerde partnerkantoren* bent u verzekerd van specialistische kennis wereldwijd. Zo vindt u bij Schenkeveld Advocaten alle expertise op het gebied van IE-recht onder één dak.

Merkenrecht

Het merkenrecht is van toepassing op het beschermen van tekens waarmee u zich onderscheidt van de concurrent. Deze tekens worden ook wel merken genoemd. Hierbij kan gedacht worden aan onder andere merknamen, logo’s en zelfs kleuren. Door uw merk te registreren voorkomt u dat derden uw merk kopiëren of nabootsen. Schenkeveld Advocaten helpt u bij de registratie van uw merk, maar treedt ook op wanneer inbreuk is gemaakt op uw merk. Hier leest u meer over het merkenrecht.

Modellenrecht

Onder een model wordt de vormgeving van een product of verpakking verstaan. Ook met de unieke vormgeving van uw producten en/of verpakkingen onderscheidt u zich van de concurrent. Daarom is het belangrijk dat u uw modellen laat registreren en hiermee beschermt tegen onrechtmatig gebruik door derden. Het modellenrecht biedt u als ontwerper het alleenrecht op het gebruik van de unieke vormgeving. Hier vindt u meer informatie over het modellenrecht.

Octrooi of patent aanvragen

Heeft u een uitvinding gedaan en wilt u deze beschermen tegen het namaken, verkopen of invoeren door anderen? Dan kunt u een octrooi of patent aanvragen waarmee u een exclusief recht verkrijgt op uw uitvinding. Dit geldt zelfs wanneer een ander dezelfde uitvinding onafhankelijk van u heeft gedaan. De intellectueel eigendom advocaten van Schenkeveld Advocaten staan u graag te hulp bij het aanvragen van een octrooi en treden op in het geval van inbreuk. Kijk hier voor meer informatie over een octrooi of patent.

Auteursrecht (copyright)

Auteursrecht ontstaat automatisch wanneer u iets origineels creëert op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst. U hoeft zich hiervoor dus niet te registreren. Met het auteursrecht heeft u het exclusieve recht om uw werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. De Intellectueel eigendom advocaten van Schenkeveld helpen u verder bij allerlei zaken omtrent schending van het auteursrecht.

Intellectueel eigendom advocaten in Noord-Holland

Wij verzorgen de solide registratie van uw merk of model en adviseren u over octrooi- en auteursrechtbescherming. Schenkeveld Advocaten biedt u intellectueel eigendom advocaten die doortastend optreden tegen inbreuken op deze rechten. Als enige advocatenkantoor in de kop van Noord-Holland vindt u bij Schenkeveld Advocaten alle expertise onder een dak. Met vestigingen in Amsterdam, Alkmaar en Hoorn beschikt u over specialistische kennis op topniveau, gewoon bij u in de buurt. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.

* Zoals SNR Denton in de Verenigde Staten, FPS Law in Duitsland en Eubelius Advocaten in België.