Beroepsaansprakelijkheid bij beroepsfouten

Accountants, fiscalisten, banken, boekhouders of assurantietussenpersonen kunnen fouten maken. Architecten, makelaars, hypotheekadviseurs en andere dienstverlenende professionals ook. Fouten maken is tenslotte menselijk. Maar bij deze zakelijke dienstverleners zijn de nadelige (financiële) gevolgen van een fout vaak voor een ander.

Als een fiscalist bijvoorbeeld een onvolledig advies geeft, of als een accountant een fout maakt in uw aangifte, staat de Belastingdienst met een aanslag bij u op de stoep. Maakt een makelaar een fikse fout in een taxatie? Dan merkt die makelaar daar in principe niets van, maar blijft de bank bij een lage executieverkoop met lege handen achter.

Daarom kunnen deze professionals onder omstandigheden aansprakelijk worden gesteld voor hun fouten. Dit noemen we beroepsaansprakelijkheid. Beroepsaansprakelijkheid ontstaat door een beroepsfout: een fout, nalatigheid of onzorgvuldigheid in de beroepsuitoefening, die nadelige financiële gevolgen heeft voor een andere partij.

Het vaststellen van beroepsaansprakelijkheid en de omvang van de schade blijkt in de praktijk vaak complex en tijdrovend. Wilt u een zakelijke dienstverlener aansprakelijk stellen voor een beroepsfout? Dan moet u dus kunnen vertrouwen op een ervaren en in beroepsaansprakelijkheid gespecialiseerde advocaat, die uw zaak en zorgen uit handen neemt.

Advocaten gespecialiseerd in beroepsaansprakelijkheid

Bij Schenkeveld Advocaten vindt u advocaten die gespecialiseerd zijn in beroepsaansprakelijkheid. Wij adviseren en procederen voornamelijk voor partijen die schade hebben geleden door een beroepsfout. Wij hebben ook veel ervaring met geschillenregelingen en de verschillende procedures voor geschillencommissies en tuchtrechters.

Juridisch advies beroepsaansprakelijkheid

Als u een professional aansprakelijk wilt stellen voor een beroepsfout beoordelen we eerst of de professional zijn of haar zorgplicht heeft geschonden. Daarbij kijken we naar hoe zorgvuldig een redelijk bekwame en redelijk handelende vakgenoot met dezelfde kennis en ervaring in dezelfde situatie gehandeld zou hebben. Ook kijken we naar de normen die in de rechtspraak voor de betreffende beroepsgroep zijn ontwikkeld. Concluderen wij dat de zorgplicht is geschonden? Dan zullen wij u adviseren de professional aansprakelijk te stellen voor de schade die u daardoor heeft geleden.

Schenkeveld Advocaten is u graag van dienst met:

  • advies over aansprakelijkheid en de omvang van de schade
  • onderhandelingen met de wederpartij over aansprakelijkheid en schade
  • bijstand bij procedures bij een tuchtcollege of een geschillencommissie
  • (aansluitende) procedures over schadevergoeding

Aansprakelijkheid verschillende professionals

Vragen?

Heeft u een vraag over beroepsaansprakelijkheid? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten. Dat kan door te bellen met 072 514 46 66. U kunt ook het contactformulier invullen, dan ontvangt u binnen 24 uur antwoord.