Merkenrecht

Merkregistratie en beschermen van uw merk

Wat maakt een merk een merk? Wanneer is er sprake van een inbreuk op een merk? En hoe kunt u daartegen optreden? Het merkenrecht omvat alle wetgeving en jurisprudentie over het registreren en beschermen van een merk.

Bij Schenkeveld Advocaten bent u aan het juiste adres voor een solide merkregistratie en de bescherming van uw merk. Onze advocaten hebben tientallen jaren ervaring en zijn experts op het gebied van merken- en modellenrecht. Wij weten als geen ander wat er komt kijken bij het registreren en beschermen van een merk.

Wat is een merk?

Een merk is een teken dat een onderneming gebruikt om zijn producten of diensten te onderscheiden van anderen zoals een merknaam, logo, productverpakking of bepaalde kleuren. Niet ieder teken kan als merk worden geregistreerd. Dat kan alleen als het teken voldoende onderscheidend vermogen bezit. Het kenmerk van een merk is namelijk dat de consument de producten of diensten herkent en kan onderscheiden van producten of diensten van anderen. Een merknaam of symbool mag niet misleidend of alleen beschrijvend zijn.

Een merk beschermen

Als ondernemer steekt u veel tijd en energie in uw merk. Dan wilt u niet dat anderen hiervan profiteren door het te kopiëren. Daarom is het belangrijk dat u uw merk beschermt tegen onrechtmatig gebruik. Anders dan binnen het auteursrecht is alleen het gebruik van een merk niet voldoende om bescherming te genieten, een merk moet u registreren.

Een merk registreren

U bent overigens niet verplicht om uw merk te registreren. Maar als u dat niet doet kunt u ook niet optreden tegen inbreuk.

U kunt uw merk registreren bij een officiële merkinstantie. Voor bescherming in de Benelux doet u dat bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Voor bescherming in de EU kunt u terecht bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

In principe kunt u zelf een merkregistratie aanvragen, maar u kunt hiervoor ook terecht bij Schenkeveld Advocaten. Wij kunnen u de registratie en bijkomende werkzaamheden volledig uit handen nemen. Zo kunnen wij onder meer zorgen voor een goede omschrijving van uw merk en bijbehorende waren en controleren of uw merk geen inbreuk maakt op een ouder geregistreerd merk. Daarmee voorkomt u dat u iets aan uw merk moet wijzigen, terwijl u er al veel tijd, geld en energie in had gestoken. De BBIE en de EUIPO controleren niet of uw merk inbreuk maakt op een ander merk, dit is uw eigen verantwoordelijkheid.

Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, wordt uw merk opgenomen in het merkenregister. In dat geval bent u merkhouder: u heeft het exclusieve recht op het gebruik van het merk en kunt optreden tegen misbruik door derden. De beschermingsduur is 10 jaar en kan onbeperkt worden verlengd.

Hoeveel kost het registreren van een merk?

Het laten registreren van een merk brengt kosten met zich mee:

  • Registreren van een merk in de Benelux: vanaf € 810.
  • Registreren van een merk in de Europese Unie: vanaf € 850.
  • Registreren van een model in de Europese Unie: vanaf € 835.

Genoemde prijzen zijn exclusief btw.

Advocaat merkenrecht

U kunt niet alleen bij Schenkeveld Advocaten terecht voor het registreren van uw merk. Wij adviseren u ook graag op het moment dat u merkrechten wilt overdragen, als er inbreuk op uw merk wordt gemaakt of als iemand u beschuldigt van een merkinbreuk. We streven daarbij altijd naar een snelle en pragmatische oplossing, maar als dat nodig is gaan wij een procedure niet uit de weg. We hebben ruime ervaring met (internationale) procedures op het gebied van merkenrecht, zoals kort geding-, bodem-, ex parte- en beslagprocedures. Procederen in het Engels is geen enkel probleem voor ons.

De advocaten merkenrecht van Schenkeveld hebben tientallen jaren ervaring met het registreren en handhaven van merkenrechten, over de hele wereld. Daarbij maken wij als dat nodig is ook gebruik van onze lokale partners.

Vragen?

Heeft u zorgen of een vraag over uw merk? Onze advocaten hebben snel een antwoord en treden kordaat op. Neem dus gerust vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. Dat kan door te bellen met 072 514 46 66. U kunt ook het contactformulier invullen, dan ontvangt u binnen 24 uur antwoord.

Tien tips voor een sterk merk!