Letselschade bij verkeersongevallen
Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval en heeft u als gevolg daarvan verwondingen opgelopen? Dan heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Met de hulp van onze letselschade advocaten kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen.
Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval en bent u benieuwd of u uw schade kunt verhalen op de tegenpartij? Met onze gratis letselschade check ziet u direct of u recht heeft op een schadevergoeding!
Wanneer is er sprake van letselschade?
Er is sprake van letselschade wanneer u schade oploopt door nalatigheid van iemand anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een whiplash, kneuzingen of botbreuken. Letselschade door een verkeersongeval wordt vaak veroorzaakt door een botsing of aanrijding. Dit kan met de auto, maar ook op de fiets of zelfs lopend gebeuren.
Schadevergoeding na een ongeluk
Als u letselschade heeft opgelopen, heeft u in veel gevallen recht op een letselschadevergoeding. Helaas is de verzekeraar van de wederpartij lang niet altijd bereid om zomaar aansprakelijkheid te erkennen. Soms wijst de verzekeraar uw recht op schadevergoeding onterecht af.
Het is daarom belangrijk dat u na het ongeval zo snel mogelijk een letselschade advocaat inschakelt. Deze kan voor u de discussie met de verzekeraar aangaan en de schadeposten in kaart brengen. De vergoeding van letselschade na een aanrijding wordt onderverdeeld in materiële en immateriële schade.
Materiële schade
Materiële schade valt uit te drukken in geld. Denk hierbij aan schade aan uw vervoermiddel of bezittingen. Maar ook misgelopen inkomsten en andere kosten die u zonder letsel niet zou hebben vallen hieronder. Voorbeelden hiervan zijn medische kosten, kosten voor aangepast vervoer en juridische kosten.
Immateriële schade
Immateriële schade is schade die niet direct in geld uit te drukken is. Dit kan pijn of verdriet zijn, maar ook het verlies van levensvreugde. De vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel ‘smartengeld‘ genoemd.
Voor het berekenen van het smartengeld wordt onder meer gekeken naar de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan, ook op de lange termijn. Daarbij wordt in de praktijk aansluiting gezocht bij de Smartengeldgids van de ANWB. In deze gids staan veel gerechtelijke uitspraken die bij de berekening gebruikt kunnen worden.
Affectieschade voor nabestaanden
Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden van verkeersslachtoffers ook in aanmerking komen voor een vergoeding van affectieschade. Dit is een vorm van smartengeld voor naasten ter compensatie van de geleden emotionele schade. De affectieschade wordt niet in alle gevallen uitgekeerd.
Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval?
Het uitgangspunt in het Nederlandse recht is dat beide partijen de eigen schade dragen, tenzij iemand anders daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld. De eerste stap in een letselschadezaak is dus het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van het verkeersongeval. Hierbij kan de werkwijze bij verschillende soorten verkeersongevallen anders zijn.
Fietsers en voetgangers
Voetgangers en fietsers zijn volgens de wet extra beschermd. Dit komt doordat zij als ‘zwakke verkeersdeelnemers’ worden aangemerkt. Bij verkeersongevallen tussen u als fietser/voetganger en een motorvoertuig, wordt uw schade vaak volledig vergoed. Daarvoor moet u de WAM-verzekeraar en de bestuurder van het voertuig aansprakelijk stellen.
Vindt er een aanrijding plaats tussen een voetganger en een fietser of tussen twee fietsers? Dan is er geen sprake meer van een WAM-verzekeraar. Meestal kunt u de schade dan verhalen via de aansprakelijkheidsverzekering.
Aanrijding met een brommer of scooter
Wordt u als bestuurder van een brommer of een scooter aangereden door een ander motorvoertuig? dan kunt u de WAM-verzekeraar en de bestuurder van het andere motorvoertuig aansprakelijk stellen. Zij zullen dan de letselschade moeten vergoeden.
Bent u als bestuurder van een brommer of scooter in aanrijding gekomen met een ‘zwakke verkeersdeelnemer’? Dan zal deze op basis van een ‘gewone onrechtmatige daad’ aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade.
Aansprakelijkheid bij alcohol
Bent u aangereden door een bestuurder onder invloed van alcohol? Ook dan dient u de bestuurder aansprakelijk te stellen via de WAM-verzekering. Hierin wijkt deze situatie dan ook niet af van de eerder genoemde verkeersongevallen.
Echter, in een dergelijk geval gebeurt er ook nog iets met de bewijslast. De beschonken bestuurder moet namelijk aantonen dat alcohol geen rol speelde bij het ongeval. Om aansprakelijkheid af te wenden, moet de bestuurder bewijzen dat het ongeval ook had plaatsgevonden als hij of zij geen alcohol had gedronken. In de praktijk heeft dit weinig kans van slagen.
Verkeersongeval tijdens werk
Ook tijdens het uitvoeren van uw werk kunt u betrokken raken bij een verkeersongeval. In dat geval kunt u beroep doen op de WEGAM-verzekering, mits de werkgever deze afgesloten heeft. De WEGAM-verzekering dekt in de meeste gevallen ook de schade van stagiaires en uitzendkrachten.
Voor de dekking maakt het niet uit wie het ongeval heeft veroorzaakt. Wel is het van belang dat het ongeval heeft plaatsgevonden tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Schade tijdens ‘zuiver woon-werkverkeer’ valt meestal niet onder de dekking van een WEGAM-verzekering.
Verkeersongeval met kinderen tot 14 jaar
Net als fietsers en voetgangers, worden ook kinderen onder de 14 jaar aangemerkt als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Als een kind als fietser of voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig, wordt letselschade meestal volledig vergoed. Dit is ook het geval als blijkt dat het kind zelf een verwijt kan worden gemaakt.
Als er sprake is van overmacht aan de kant van de bestuurder is dit niet het geval. Echter, in de praktijk is hiervan bijna nooit sprake. In deze gevallen kunnen dus ook de WAM-verzekeraar en de bestuurder aansprakelijk worden gesteld.
Wordt een kind door een fietser aangereden? Dan kan deze fietser aansprakelijk worden gesteld op basis van een onrechtmatige daad.
Verkeersongeval als passagier
Bent u als passagier betrokken bij een verkeersongeval? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om uw letselschade te verhalen. Zo kunt u de WAM-verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk stellen.
U kunt ook de WAM-verzekeraar van het voertuig waarin u zich ten tijde van het ongeval bevond aansprakelijk stellen. Onderling vechten de verzekeraars dan uit wie uw schade daadwerkelijk moet betalen. U wordt in dit geval aangemerkt als een zogenaamde ‘schuldloze derde’. U hoeft dus niks te doen tijdens dit proces.
Andere situaties
Er zijn nog meer situaties denkbaar waarbij iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor letselschade na een verkeersongeval. Dit kan zowel een persoon als een organisatie zijn. Gaat het om een eenzijdig ongeval of een door uzelf veroorzaakt ongeval? Dan dient u na te gaan of u een schadeverzekering inzittenden en een ongevallenverzekering inzittenden heeft afgesloten.
Letselschade na een verkeersongeval, wat nu?
Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval met letselschade? Dan is veiligheid natuurlijk uw eerste prioriteit. Vervolgens dient u zo veel mogelijk bewijs te verzamelen. U moet namelijk juridisch bewijs overleggen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.
Welke informatie moet u verzamelen?
Voor een letselschadevergoeding na uw aanrijding dient u in ieder geval de volgende informatie te verzamelen:
- Datum, tijdstip en plaats van het ongeluk
- Kenteken, merk en kleur van het voertuig
- Persoonlijke gegevens van uzelf en de tegenpartij
- Staat van de plaats van aanrijding, zoals wegdek of verkeerssituatie
- Schets van de plaatsgevonden situatie
Bovenstaande informatie wordt ook gevraagd op het schadeformulier. Wanneer u deze ingevuld en ondertekend heeft met de wederpartij, heeft u alle benodigde informatie.
Welke informatie kunt u verder verzamelen?
Zoals elke zaak is het ook bij een ongeval belangrijk dat u zo veel mogelijk bewijs verzamelt. Eventuele aanvullende informatie kan dan ook altijd van pas komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Dashcam beelden
- Mobiele opnames en foto’s
- Eventueel politierapport
- Getuigenverklaringen en persoonlijke gegevens van getuigen
Bezoek uw huisarts
Heeft u klachten overgehouden aan een verkeersongeval? Dan is het ook belangrijk dat u zo snel mogelijk uw huisarts of een medisch specialist bezoekt. Want ook al lijken de gevolgen mee te vallen, u kunt hier later alsnog last van krijgen. Daarnaast kan een aantekening in uw medisch dossier discussies voorkomen over het verband tussen ongeval en letsel.
Verkeersongeval zonder dader
Wanneer de dader van het ongeval is doorgereden of niet verzekerd is, dan kunt u vaak een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hiervoor is het van belang dat u kunt aantonen dat het ongeval heeft plaatsgevonden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een getuigenverklaring. Ook moet u er alles aan doen om de dader te achterhalen, zoals het doen van aangifte.
Verjaring van het ongeval
De mogelijkheid om de WAM-verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval aan te spreken kan verjaren. Dit gebeurt na verloop van drie jaren vanaf het moment van het plaatsvinden van het ongeval. Deze termijn wordt gestuit door iedere onderhandeling met de WAM-verzekeraar. Dit betekent dat de verjaringstermijn hierna opnieuw begint te lopen.
Gaat het om het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van het ongeval zelf? Dan is er zelfs sprake van een verjaringstermijn van vijf jaren.
Waarom kiest u voor een letselschade advocaat?
Bij letsel na een verkeersongeval is het handig om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Deze kan voor u de WAM-verzekeraar en/of de veroorzaker van het ongeluk aansprakelijk stellen. Ook kan een letselschadeadvocaat de lopende verjaringstermijn stuiten.
Daarnaast zal een letselschade advocaat u in het letselschadetraject begeleiden in de ruimste zin van het woord. Niet alleen in het verhalen van uw schade, maar ook het meedenken in het proces en het begeleiden met als doel volledig herstel. Voor ons is het namelijk belangrijk dat u weer teruggebracht kan worden naar de situatie zonder ongeval.
Is volledig herstel helaas niet meer mogelijk? Dan denken wij graag mee om u weer mee te kunnen laten draaien in de maatschappij.
Vrijblijvend advies van Schenkeveld Advocaten
Wanneer u slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval dan kost een letselschade advocaat u meestal niets. De aansprakelijke partij moet alle kosten van uw rechtsbijstand namelijk vergoeden. Doe daarom eerst onze gratis letselschade check en ontvang binnen één minuut advies over de haalbaarheid van uw zaak.
Wilt u direct geholpen worden? Neem dan telefonisch contact met ons op!
Direct contact
Stel snel je vraag
"*" geeft vereiste velden aan