Blogs

Kennis
Nieuw ROZ-model voor huurovereenkomst woonruimte
De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft een nieuw model voor de huurovereenkomst van woonruimte vastgesteld. Dit vernieuwde model - dat vanaf 12 augustus 2024 beschikbaar is op de website van de ROZ- is ontworpen om breed toepasbaar en evenwichtig te zijn.
Wordt bij een echtscheiding een ontvangen schenking verdeeld?
Als u gaat scheiden en u of uw ex-partner heeft een schenking ontvangen, dan is het belangrijk om te controleren of die schenking moet worden verdeeld. Niet in alle gevallen geldt de verplichting om een schenking te verdelen. Wanneer geldt die verplichting niet en wanneer wel?
Huuropslag van 3% niet oneerlijk: een belangrijke stap in de uitleg van het indexatiebeding
Een belangrijke volgende stap ten aanzien van een veelbesproken vraag binnen de huursector. Plaatsvervangend procureur-generaal (plv. PG) Wissink heeft op 19 juli 2024 advies uitgebracht aan de Hoge Raad over de vraag of een huurverhogingsbeding dat voorziet in een jaarlijkse opslag van maximaal 3% boven de consumentenprijsindex (CPI) als oneerlijk moet worden beschouwd.
Evenredigheid en het streven naar maatwerk bij handhaving
Simone Smit schreef een artikel in het Tijdschrift voor Bouwrecht over de vraag of tijdsverloop als een zelfstandige factor kan worden beschouwd bij handhaving en de toetsing aan evenredigheid. Ook wordt beschreven of dit past binnen het streven naar maatwerk en de toenemende aandacht voor individuele omstandigheden.
Wet betaalbare huur
Op 1 juli 2024 treedt de Wet betaalbare huur in werking. Wat houdt deze wet in, en wat zijn in het kort de gevolgen voor verhuurders? De Wet betaalbare huur beoogt ervoor te zorgen dat woningen voor de middeninkomens bereikbaar blijven.[1] Door de woningnood is sprake van hoge huurprijzen, die soms niet in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning die wordt gehuurd.
Rechtbank Noord-Holland verklaart Kitchens & More in staat van faillissement
Op 4 juni 2024 is door de rechtbank Noord-Holland het faillissement van Kitchens & More te Heerhugowaard uitgesproken. Mr. Stefan Jansen is aangesteld tot curator en zal dit faillissement behandelen. Kitchens & More exploiteerde tot het faillissement een onderneming in de verkoop van keukens aan voornamelijk particuliere klanten.
Moet de (hypothecaire) geldlening nog worden terugbetaald?
In een geldleningsovereenkomst staat veelal vermeld in welke termijnen het geleende bedrag terug moet worden betaald. Wat als het geleende bedrag niet wordt terugbetaald of als er geen afspraak is gemaakt over de termijn van terugbetaling?
De Wet betaalbare huur: wat verandert er voor verhuurders?
Op (vermoedelijk) 1 juli 2024 zal de Wet betaalbare huur in werking treden. Wat zijn de doelen en hoofdlijnen van deze wet, waar moeten verhuurders rekening mee houden en wat verandert er voor huurders? Dat zal ik in deze blog bespreken.
Afdeling past rechtspraak over verschoonbare termijnoverschrijding aan
De Afdeling heeft op 3 april jl. bepaald dat de Afdeling voortaan dezelfde lijn hanteert bij termijnoverschrijding, als de recente lijn van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Wat is die lijn, en wat is het gevolg van deze uitspraak van de Afdeling? Dit zal ik in deze blog bespreken.
Gemeente Amsterdam moet schadevergoeding aan deelfietsbedrijf betalen
FlickBike is een bedrijf dat in de openbare ruimte van de gemeente Amsterdam deelfietsen verhuurde. De fietsen konden in principe door heel Amsterdam worden gebruikt en ingeleverd. Op 29 september 2017, wordt aan FlickBike een last onder bestuursdwang opgelegd, vanwege overtreding van artikel 2.50 Algemene Plaatselijke Verordening 2008 (hierna: APV).