Blogs in Ondernemingsrecht

Kennis
Fusie tussen sportverenigingen: waar moet u op letten?
Het aantal sportverenigingen loopt al geruime tijd terug. Dit komt niet door dalende ledenaantallen, die bleven vanaf 2000 nagenoeg stabiel. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat fusies hier de voornaamste oorzaak voor zijn. Dit roept de vraag op welke juridische aspecten zoal bij een fusie komen kijken.
Samenwerken en het vof contract: waar moet u op letten?
Als u samen met uw compagnon een bedrijf gaat beginnen moet u een rechtsvorm kiezen. Veel mensen kiezen voor een besloten vennootschap (bv) of een vennootschap onder firma (vof). In beide gevallen is het belangrijk om vooraf afspraken op papier te zetten. Bij een vof doet u dat in een vof contract.
Nieuw modelcontract voor internationale doorgifte van persoonsgegevens
Geeft uw bedrijf persoonsgegevens door naar een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER)? En gebruikt u daarbij een modelcontract van de Europese Commissie? Dan moet u overstappen op een nieuw modelcontract of uw contract in lijn brengen met dit nieuwe modelcontract. U heeft daarvoor tot 27 december 2022  de tijd.
7 zaken die u moet weten over de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen
Op 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking. Deze wet brengt een aantal veranderingen met zich mee voor bestuurders van verenigingen, stichtingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. In dit artikel neem ik u mee in de belangrijkste wijzigingen.
Betalingsnood door Corona-crisis? Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 biedt mogelijkheden!
Heeft uw onderneming betalingsproblemen vanwege de Corona-crisis? Met de Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 kan de onderneming een faillissementsverzoek van een schuldeiser tot maximaal 6 maanden afwenden. In dit blog zet ik de mogelijkheden voor u op een rij.
Hoe wordt de WHOA herstructureringsdeskundige gekozen?
Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (de ‘WHOA’) kunt u zelf buiten faillissement een dwangakkoord aan de schuldeisers aanbieden of dit aan een herstructureringsdeskundige overlaten. Hoe wordt keuze voor een herstructureringsdeskundige gemaakt en bent u na die keuze de regie kwijt?
De eerste WHOA-uitspraken: reorganiseren of toch liquideren?
Zoekt u naar mogelijkheden om uw bedrijf te reorganiseren of juist af te wikkelen buiten faillissement? De eerste uitspraken over de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (de ‘WHOA’) zijn bekend. In dit artikel bespreek ik wat de WHOA voor uw bedrijf kan betekenen.
Faillissement voorkomen? Maak gebruik van de WHOA
Per 1 januari 2021 treedt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (de ‘WHOA’) in werking. De WHOA maakt het voor bedrijven met financiële problemen mogelijk om dwingend een akkoord op te leggen aan de schuldeisers en aandeelhouders, ook als zij medewerking weigeren. Door de WHOA wordt het voor u een stuk eenvoudiger om het voortbestaan van uw bedrijf veilig te stellen.
Algemene voorwaarden opstellen: dit moet u weten
Algemene voorwaarden. In de ogen van velen ‘kleine lettertjes’, die lang niet altijd gelezen worden. Maar die - als het erop aankomt - o zo belangrijk zijn. Iedere onderneming heeft ze, of zou ze moeten hebben. Maar ze zijn lang niet altijd goed, of verouderd. Of ze worden niet goed gebruikt, waardoor ze niet van toepassing zijn. In dit blog vertelt Schenkeveld Advocaten u alles over algemene voorwaarden.
Wat u moet weten over het UBO-register
Sinds 27 september 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben binnen de onderneming in het zogeheten UBO-register in te schrijven. Deze verplichting vloeit voort uit Europese regelgeving. In dit blog vertelt Martijn Smit u er meer over.