Blogs in Intellectueel eigendom

Kennis
Beschrijvende handelsnaam & verwarringsgevaar
Als meerdere bedrijven binnen een branche gebruik maken van een beschrijvende handelsnaam leidt dit vaak tot grote ergernis bij de partij die de handelsnaam als eerste gebruikte. Maar hoe ver gaat de bescherming van een beschrijvende handelsnaam eigenlijk? Wanneer wordt er inbreuk op gemaakt?
Wie heeft de auteursrechten op een broncode?
Stel, u laat software ontwikkelen. En nu wilt u de markt op. Maar u maakte in de overeenkomst met de ontwikkelaar geen afspraken over de auteursrechten. Bij wie liggen die auteursrechten dan? Bij u, het bedrijf dat de software voor u heeft ontwikkeld of de betreffende programmeur?
Het auteursrecht wijzigt: de introductie van de transparantieplicht
Sinds 7 juni is in Nederland (en de rest van Europa) het auteursrecht gewijzigd. Daarmee is het gemoderniseerd en aangepast aan het toenemende digitale gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Een van de wijzigingen betreft de introductie van de transparantieplicht. Ondanks dat deze wijziging pas op 7 juni 2022 ingaat, is het voor exploitanten van auteursrechtelijk beschermd materiaal belangrijk om nu al met de voorbereidingen te starten.
Licentieovereenkomst? 10 tips
Als u een ander toestemming geeft om gebruik te maken van uw intellectuele eigendom, geeft u een licentie. In de praktijk ontstaan er regelmatig discussies en geschillen over licenties. Vaak komt dat omdat er vooraf onvoldoende of onduidelijke afspraken zijn gemaakt. Daarom geeft Schenkeveld Advocaten u 10 aandachtspunten bij het opstellen van een licentieovereenkomst.
Welke gevolgen heeft de Brexit voor uw merk?
De Brexit is een feit. Sinds 1 januari van dit jaar heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Daardoor zijn bestaande EU-verdragen niet langer van toepassing in het Verenigd Koninkrijk. En dat heeft ook gevolgen voor te registreren en reeds geregistreerde merken. Schenkeveld Advocaten vertelt u graag welke gevolgen dat zijn.
Schadevergoeding wegens illegale vermeerdering?
Bij de Rechtbanken worden niet veel kwekersrecht zaken behandeld. Op 25 maart 2020 wees de Rechtbank Den Haag echter vonnis in een kwekersrecht zaak. Het ging hier om de schade-afhandeling.
Corona en intellectuele eigendomsrechten
Heeft uw onderneming de juiste structuur met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten als de onderneming onverhoopt failliet gaat? Als dat niet het geval is, kunt u dat nu nog repareren?
Portretrecht en de topsport: zo zit het
Wie kent hem niet. Eén van de mooiste goals van het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Heel Nederland, nee heel de wereld, kon zijn ogen niet geloven. Robin van Persie die in de eerste groepswedstrijd met een prachtige zweefduik en een fenomenale kopbal de stand gelijk bracht tegen Spanje. Ook de mediaproducenten van Calvé zagen dit, en besloten in te haken op deze inkopper. Niet veel later hadden zij een poster gemaakt waarop een jonge Van Persie eenzelfde zweefduik maakte. Maar mag een afbeelding van een sporter zomaar gebruikt worden? Wat komt hier allemaal bij kijken?
Tien tips voor een sterk merk!
Tip 1: Kies een onderscheidende merknaam Laat het merk niet te beschrijvend zijn. Laat het merk niet misleidend zijn. Tip 2: Controleer of de (bedrijfs-)naam of logo al is geregistreerd Zoek via Google. Zoek in het Handelsregister van Kamer van Koophandel. Zoek in het Domeinnamenregister. Laat Schenkeveld uw onderzoek doen in een zeer uitgebreide database!... Lees verder
Whatsapp handelt in strijd met de Wbp
Op het verwerken van persoonsgegevens is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van toepassing. Die wet verbiedt het verwerken van persoonsgegevens als een organisatie die buiten Nederland is gevestigd, in Nederland geen verantwoordelijke heeft aangewezen. Whatsapp handelt in strijd met de Wbp omdat zij geen vertegenwoordiger in Nederland heeft aangewezen. Wet bescherming persoonsgegevens De Wbp biedt... Lees verder