Blogs

Kennis
De waarschuwingsplicht van de aannemer voor meerwerk
De Hoge Raad heeft op 1 juli jl. een belangrijk arrest gewezen over de waarschuwingsplicht van de aannemer voor de kosten van meerwerk. De Hoge Raad vindt dat de aannemer niet van tevoren duidelijk hoeft te maken hoe hoog die kosten zijn, als het de opdrachtgever duidelijk is dat het verrichten van het meerwerk extra kosten met zich meebrengt. De Hoge Raad vernietigt daarmee het eerdere arrest van 16 januari 2016 van het Gerechtshof Leeuwarden.
Kan de grondwerker volstaan met een beperkt onderzoek bij graafwerkzaamheden op een onderdeel van een groter werk?
Grondroerders mogen beperkt afgaan op door de opdrachtgever verstrekte tekening van in het werk gelegen kabels en leidingen: op hen rust een genormeerde onderzoeksplicht. Hoe zit het met die onderzoeksplicht als er sprake is van een gefaseerd werk? Mag de grondroerder dan volstaan met het onderzoeken van een onderdeel of moet hij dan toch het gebied onderzoeken waarop het totale werk plaatsvindt?
Een jaar Corona-rechtspraak in het huurrecht: de tussentijdse balans
In maart vorig jaar is de eerste rechtspraak (al) verschenen over huurders die hun huurbetalingsverplichting aan de verhuurder niet (ten volle) konden of wilden nakomen. Nu, ruim een jaar verder, is het tijd om de balans op te maken van wat deze rechtspraak heeft opgeleverd.
Ontwerp wetsvoorstel Vereniging van Eigenaren: modernisering en verduurzaming
Door allerlei technische en maatschappelijke ontwikkelingen is het VvE-recht toe aan modernisering. Het ministerie van Justitie heeft jaren geleden al onderzocht hoe het functioneren van VvE’s verbeterd zou kunnen worden. De uitkomsten van dat onderzoek zijn gecombineerd met de bevindingen van een onafhankelijke werkgroep, WMANL (Werkgroep Modernisering Appartementsrecht Nederland). In augustus is hier een ontwerp wetsvoorstel appartementsrecht uit voortgekomen, het ministerie bestudeert het advies.  Wat zijn de opvallendste veranderingen?
UAV-GC 2005: moet verstrekte informatie bij aanneming van werk volledig zijn?
De gemeente geeft opdracht aan een aannemer tot de bouw van een Cultuurgebouw met omliggende woningen, parkeerfaciliteiten en ondersteunende voorzieningen. De gemeente verstrekt onvolledige informatie aan de aannemer. Is de gemeente aansprakelijk voor de extra kosten die de aannemer moet maken om in de bodem aangetroffen objecten te verwijderen en de bodem te saneren?
Pand verwoest door brand: einde huurovereenkomst?
Als een gehuurd pand wordt verwoest door brand, levert dat een gebrek op in de zin van de wet. De rechtbank Noord-Holland heeft in een recente (niet gepubliceerde) uitspraak uitgemaakt dat de huurder van het pand dan de huurovereenkomst kan ontbinden. 
Corona in het huurrecht: heeft de huurder ook nu nog recht op huurkorting?
De coronapandemie heeft ook zijn weerslag gehad op de huurrechtpraktijk. Huurders van bedrijfsruimten zagen zich geconfronteerd met een sterk verminderd bezoekersaantal. Geeft de coronapandemie aanleiding tot het vragen van huurprijsvermindering?
Corona en projectontwikkeling: kunnen aannemingsovereenkomsten worden gewijzigd of ontbonden op grond van onvoorziene omstandigheden?
Zowel projectontwikkelaars, aannemers en opdrachtgevers waaronder gemeenten, worden vanwege de coronacrisis geconfronteerd met een beroep op onvoorziene omstandigheden waarbij de desbetreffende partij dan graag wil dat de overeenkomst wordt aangepast. De vraag is of een dergelijk beroep op zou kunnen gaan.
Ontbinding ingebrekestelling en verzuim: baanbrekend arrest van de Hoge Raad!
Op 11 oktober 2019 is een uitspraak van de Hoge Raad verschenen in de zaak Fraanje/Alukon. Deze uitspraak gaat over ontbinding, ingebrekestelling en verzuim. Belangrijke onderwerpen waar iedereen mee te maken heeft.
Verplicht voor juristen: de gevolgen van het “Tenzij-arrest” bij ontbinding voor de praktijk
De Hoge Raad heeft een arrest gewezen in een huurgeschil tussen Woningstichting Eigen Haard en een huurder die zonder toestemming onderverhuurde. Dit arrest over ontbinding reikt veel verder dan alleen het huurrecht. Het is een standaardarrest, waar elke jurist  van op de hoogte moet zijn.