Blogs

Kennis
Belediging op sociale media: wanneer onrechtmatig?
Sociale media vormen tegenwoordig een integraal onderdeel van ons dagelijks leven, waar mensen verbinding maken, informatie delen en meningen uiten. Helaas brengt deze digitale interactie ook uitdagingen met zich mee, zoals beledigingen op sociale media. Wanneer kan een benadeelde ingrijpen?
Beschrijvende handelsnaam & verwarringsgevaar
Als meerdere bedrijven binnen een branche gebruik maken van een beschrijvende handelsnaam leidt dit vaak tot grote ergernis bij de partij die de handelsnaam als eerste gebruikte. Maar hoe ver gaat de bescherming van een beschrijvende handelsnaam eigenlijk? Wanneer wordt er inbreuk op gemaakt?
Wie heeft de auteursrechten op een broncode?
Stel, u laat software ontwikkelen. En nu wilt u de markt op. Maar u maakte in de overeenkomst met de ontwikkelaar geen afspraken over de auteursrechten. Bij wie liggen die auteursrechten dan? Bij u, het bedrijf dat de software voor u heeft ontwikkeld of de betreffende programmeur?
Het auteursrecht wijzigt: de introductie van de transparantieplicht
Sinds 7 juni is in Nederland (en de rest van Europa) het auteursrecht gewijzigd. Daarmee is het gemoderniseerd en aangepast aan het toenemende digitale gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Een van de wijzigingen betreft de introductie van de transparantieplicht. Ondanks dat deze wijziging pas op 7 juni 2022 ingaat, is het voor exploitanten van auteursrechtelijk beschermd materiaal belangrijk om nu al met de voorbereidingen te starten.
Licentieovereenkomst? 10 tips
Als u een ander toestemming geeft om gebruik te maken van uw intellectuele eigendom, geeft u een licentie. In de praktijk ontstaan er regelmatig discussies en geschillen over licenties. Vaak komt dat omdat er vooraf onvoldoende of onduidelijke afspraken zijn gemaakt. Daarom geeft Schenkeveld Advocaten u 10 aandachtspunten bij het opstellen van een licentieovereenkomst.
Reclame maken voor risicovolle kansspelen. Waar moet u op letten?
U kent de tv-commercials van kansspelaanbieder TOTO vast wel: bekende Nederlanders – zoals rapper Maradonnie, voetbalanalist René van der Gijp en oud-voetballer Sjaak Swart die, gekroond tot Koning TOTO, het publiek aanmoedigen deel te nemen aan de TOTO. Is dit na de invoering van de Wet kansspelen op afstand (Wet KOA) op 1 april 2021 nog toegestaan?
Cruks: het register tegen kansspelverslaving
Kansspelindustrie opgelet! Naar verwachting zal per 1 oktober 2021 het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen, ook wel Cruks genoemd, in werking treden. Dit als gevolg van de Wet kansspelen op afstand (Wet KOA).
Welke gevolgen heeft de Brexit voor uw merk?
De Brexit is een feit. Sinds 1 januari van dit jaar heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Daardoor zijn bestaande EU-verdragen niet langer van toepassing in het Verenigd Koninkrijk. En dat heeft ook gevolgen voor te registreren en reeds geregistreerde merken. Schenkeveld Advocaten vertelt u graag welke gevolgen dat zijn.
Sporten tijdens de coronacrisis: wat mag wel en wat niet?
In een eerdere blog schreef ik over de gevolgen die de Noodverordeningen hebben op de (paarden)sport. Op 21 april 2020 is bekend gemaakt dat de maatregelen voor kinderen en jongeren vanaf 29 april 2020 versoepeld zijn. Zij mogen onder voorwaarden weer georganiseerd gaan sporten. Ook voor topsporters komen er weer mogelijkheden om te trainen in de trainingsfaciliteiten. Voor overige volwassenen verandert er nog niets aan de huidige maatregelen. Er wordt echter vaak vergeten dat een heleboel nog wel mag. In dit blog geef ik u een handzaam overzicht.
Coronaprotocollen diverse branches: de stand van zaken
De corona-maatregelen zijn vastgelegd in Noodverordeningen die opgesteld zijn door de 25 veiligheidsregio’s. Deze Noodverordeningen, en dus ook de maatregelen, kunnen onderling verschillen, maar in hoofdlijnen bepalen zij hetzelfde. Kern is dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden. Waar dat niet mogelijk is geldt een verbod. Deze maatregelen gelden voor het grootste deel tot 17 mei, op een paar uitzonderingen na.