Blogs

Kennis
Ontbinding koopovereenkomst in verband met levering van ondeugdelijke mondkapjes aan de Staat
Afgelopen periode is er veel ophef geweest over de mondkapjesdeal met Van Lienden. Helaas heeft de Staat ook met andere partijen geschillen over mondkapjes. In een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland stond de vraag centraal of de Staat een koopovereenkomst inzake mondkapjes terecht heeft ontbonden omdat de mondkapjes ondeugdelijk waren.
Geliberaliseerde pachtovereenkomst tussentijds opzeggen; kan dat?
Bij een geliberaliseerde pachtovereenkomst zijn partijen flexibeler bij het maken van afspraken over pacht van los land dan bij bijvoorbeeld een reguliere pachtovereenkomst. Zo kan bij geliberaliseerde pacht een pachtperiode worden afgesproken van minder dan 6 jaar. Ook is de pachtprijs niet gebonden aan een wettelijk vastgesteld minimum.
Overlast van huurder: wat kan de verhuurder doen?
Met enige regelmaat worden verhuurders geconfronteerd met huurders die overlast veroorzaken. Bij overlast kunt u denken aan geuroverlast, maar ook aan bijvoorbeeld geluidsoverlast. Dit laatste was het geval in een recente uitspraak bij de rechtbank Midden-Nederland. Wat kunt u daar als verhuurder aan doen?
Pachter bereikt AOW-leeftijd: einde pachtovereenkomst?
In de oude pachtwetgeving was het bereiken van de 65-jarige leeftijd door de pachter een zelfstandige opzeggingsgrond voor de pachtovereenkomst. Deze opzeggingsgrond is met ingang van 1 september 2007 geschrapt. Betekent dit dat de leeftijd van de pachter geen enkele rol meer speelt bij het opzeggen van de pachtovereenkomst? Die vraag moet ontkennend worden beantwoord.
Het ontruimen van krakers: wat zijn de mogelijkheden?
In 2010 is de Wet Kraken en Leegstand ingevoerd en sindsdien is kraken altijd strafbaar. Toch worden panden die leegstaan of net in gebruik zijn genomen vaak gekraakt. Hoe kan dit worden voorkomen en welke mogelijkheden zijn er om de krakers te ontruimen?
Gemeente weigert heruitgifte erfpacht: mag dat zomaar?
In een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam stond de vraag centraal of de gemeente Schiedam de heruitgifte van een erfpachtrecht terecht kon weigeren na afloop van de looptijd van het erfpachtrecht.
Gemeente aansprakelijk voor wateroverlast?
De rechter buigt zich geregeld over de vraag of de gemeente aansprakelijk is voor wateroverlast. Afgelopen juni speelde bij het Hof ’s-Hertogenbosch  de vraag of de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld bij het vaststellen van een bestemmingsplan voor een wijk, wetende dat die wijk hoger komt te liggen dan een bestaand perceel.
Een inwonend kind: sprake van medehuurderschap?
Het komt weleens voor dat ouders en volwassen kinderen nog in dezelfde huurwoning wonen en dat een verzoek wordt gedaan om dat kind als medehuurder aan te merken. Van belang hierbij is of er sprake is van een gemeenschappelijke huishouding. Wanneer is dat het geval?
Niet-tijdig beslissen leidt niet tot aansprakelijkheid gemeente
Leidt niet-tijdig beslissen automatisch tot aansprakelijkheid van een gemeente als er een inspanningsverplichting is overeengekomen? Deze vraag is door de Hoge Raad bij arrest van 5 maart 2021 ontkennend beantwoord.
Moet verhuurder advies vragen aan huurdersorganisatie over huurverhoging?
In een recente uitspraak stond de vraag centraal of de verhuurder verplicht is om aan de huurdersorganisatie advies te vragen over het huurprijsbeleid. In sommige gevallen is de verhuurder dit namelijk op grond van de Wet op het overleg huurders verhuurder (hierna: Wohv) verplicht. Wanneer is dit het geval?