Aangereden door iemand zonder rijbewijs, hoe zit het met uw schade?

Blog

Schenkeveld Advocaten - Danger,Place.,Bicycle,And,Silver,Colored,Car,Accident,On,The

U bent aangereden en hebt daarbij letsel opgelopen. Maar u bent erachter gekomen dat de persoon die u heeft aangereden geen rijbewijs heeft. Kunt u uw schade dan wel vergoed krijgen? En zo ja, waar moet u dan zijn: bij de verzekeraar of de persoon die u heeft aangereden?

Aangereden door Bestuurder zonder rijbewijs

Motorvoertuigen, zoals auto’s en brommers, moeten in Nederland verplicht minimaal WA-verzekerd zijn. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat als het motorvoertuig schade toebrengt aan een ander, de WA-verzekering deze schade in de meeste gevallen dekt.

In de meeste gevallen, want voor vrijwel alle WA-verzekeringen geldt dat de verzekering geen dekking biedt als het motorvoertuig wordt bestuurd door iemand zonder rijbewijs. Maar deze uitzondering is uitsluitend bedoeld voor de verzekerde en heeft geen gevolgen voor het slachtoffer. Op grond van de wet (artikel 11 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen) is de WA-verzekeraar van het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt namelijk verplicht om uw schade te vergoeden. Ook als de bestuurder niet in het bezit was van een rijbewijs. U staat dus niet met lege handen.

U kunt uw schade ‘gewoon’ indienen bij de WA-verzekeraar van het (andere) motorvoertuig. Deze verzekeraar zal de uitgekeerde schadevergoeding vervolgens verhalen op de persoon op wiens naam de auto was verzekerd.

Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?

Alle (letsel)schade, zowel de materiële schade als immateriële schade, komt voor vergoeding in aanmerking. Bij letselschade zult u vaak te maken krijgen met de volgende schadeposten:

  • Verlies aan inkomsten;
  • Kosten voor hulp bij huishoudelijke taken of mantelzorg;
  • Medische kosten (waaronder het door u betaalde eigen risico);
  • Reis- en parkeerkosten;
  • Kosten voor hulp bij het uitvoeren van de klussen in en om het huis;
  • Kosten voor hulp bij uw zelfverzorging;
  • Immateriële schade (oftewel: smartengeld).

Ook de kosten van een letselschade advocaat worden in de meeste gevallen vergoed door de verzekeraar. U kunt zich in veel gevallen gratis door ons laten bijstaan. Neem dus gerust vrijblijvend contact op met één van onze letselschade advocaten om te vragen naar de mogelijkheden.

En als de auto nu (ook) niet verzekerd was?

Reed de bestuurder van het andere motorvoertuig niet alleen zonder rijbewijs, maar was het voertuig ook onverzekerd? Dan is er geen verzekeraar die u kunt aanspreken. In dat geval kunt u wel een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer

Met dank aan Britt Zijp, juridisch medewerker, voor het voorbereidende werk.