Blogs in Sportrecht

Kennis
Topsport en onderwijs: wanneer kunt u een vrijstelling voor fysiek onderwijs aanvragen?
Heeft uw minderjarige kind een carrière als professioneel topsporter? En is het daarom eigenlijk geen optie om fysiek onderwijs te volgen? Dan kan uw kind onder voorwaarden een vrijstelling krijgen van de verplichting om aan fysiek onderwijs deel te nemen.
ISR: een wedstrijd bewust verliezen hoeft geen matchfixing te zijn
Medio november werd bekend dat de Delftse hockeyvereniging Ring Pass definitief is gedegradeerd uit de Hoofdklasse Zaal, na een controversiële wedstrijd tussen Bloemendaal en Laren in het vorige zaalseizoen. Ring Pass maakte na deze wedstrijd melding van matchfixing bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Maar volgens het ISR is van matchfixing geen sprake.
Fusie tussen sportverenigingen: waar moet u op letten?
Het aantal sportverenigingen loopt al geruime tijd terug. Dit komt niet door dalende ledenaantallen, die bleven vanaf 2000 nagenoeg stabiel. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat fusies hier de voornaamste oorzaak voor zijn. Dit roept de vraag op welke juridische aspecten zoal bij een fusie komen kijken.
Zijn afspraken op een bierviltje bindend? Amateurvoetballer treft doel
Die afspraken zetten we wel even op de achterkant van een bierviltje.’ Onder ondernemers  een veelgehoorde uitspraak. Maar hoe zit dat eigenlijk? Kunnen partijen elkaar aan die afspraken houden? Volgens het Gerechtshof in Den Haag wel.
Freestyleskiester Hanssen verliest kort geding en mag niet naar de Olympische Spelen
Freestyleskiester Isabelle Hanssen moet de Olympische Winterspelen van 2022 definitief uit haar hoofd zetten. Eind januari verloor zij het kort geding dat zij had aangespannen tegen de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). Hanssen eiste dat de NSkiV haar alsnog aan het NOC*NSF zou voordragen voor deelname aan de Olympische Spelen.
Sporten tijdens de coronacrisis: wat mag wel en wat niet?
In een eerdere blog schreef ik over de gevolgen die de Noodverordeningen hebben op de (paarden)sport. Op 21 april 2020 is bekend gemaakt dat de maatregelen voor kinderen en jongeren vanaf 29 april 2020 versoepeld zijn. Zij mogen onder voorwaarden weer georganiseerd gaan sporten. Ook voor topsporters komen er weer mogelijkheden om te trainen in de trainingsfaciliteiten. Voor overige volwassenen verandert er nog niets aan de huidige maatregelen. Er wordt echter vaak vergeten dat een heleboel nog wel mag. In dit blog geef ik u een handzaam overzicht.
Rechtbank: KNVB mag lidmaatschap voetbalclub opzeggen
Begin dit jaar zegde de KNVB het lidmaatschap van amateurvoetbalclub sva Papendorp op. De KNVB had er geen vertrouwen meer in dat de club de veiligheid tijdens wedstrijden kon handhaven. Een terecht en zorgvuldig besluit, zo oordeelde de rechtbank die over de zaak moest oordelen.
Aansprakelijkheid bij sport en spel, zo zit het
In sport- en spelsituaties ontstaat regelmatig letsel. Soms opzettelijk, soms door een slecht getimede of bikkelharde overtreding en soms gewoon door onhandigheid. Is it all in the game? Of kan de degene die het letsel heeft veroorzaakt aansprakelijk worden gesteld? Schenkeveld Advocaten legt uit.
Bestuurders in de sport hebben een meldplicht bij vermoedens van grensoverschrijdend gedrag
De sportwereld zou een veilige omgeving moeten zijn. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassen (top)sporters. Want ook volwassenen topsporters hebben vaak een afhankelijkheidsrelatie met een coach, trainer of begeleider. Toch is (seksueel) grensoverschrijdend gedrag nog altijd een groot probleem in de sport.
Aanvallen van een scheidsrechter wordt zwaar gestraft
Scheidsrechters in het voetbal hebben het niet altijd even gemakkelijk. Volgens de recent gelanceerde campagne van Sire, #doeslief, wordt maar liefst 100 % van de scheidsrechters uitgescholden. Maar de gemoederen lopen vaak nog hoger op, met grensoverschrijdend en gewelddadig gedrag tot gevolg. En hoewel laatst een grensrechter zijn zelfbeheersing verloor, zijn scheids- en grensrechters veel vaker slachtoffer van geweld op het voetbalveld. Zo ook in een thuiswedstrijd van amateurvoetbalclub SV Eikenderveld uit Heerlen.