Letselschade door een bedrijfsongeval: 5 tips
Is u een bedrijfsongeval overkomen? En hebt u daarbij letsel opgelopen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De kans is namelijk groot dat uw werkgever aansprakelijk is voor de schade.
letselschade door Bedrijfsongevallen: de cijfers
Ieder jaar raken meer dan 90.000 Nederlanders betrokken bij een ongeval op de werkvloer. Dit is ongeveer 3,5% van de werknemers. Veel van deze mensen lopen lichamelijke of psychische schade op als gevolg van het bedrijfsongeval. Ook komen ieder jaar ongeveer 70 werknemers te overlijden. De meeste arbeidsongevallen vinden plaats in de bouw, industrie en het vervoer, maar ook in de agrarische sector gebeuren veel ongelukken.
Aansprakelijkheid werkgever bedrijfsongeval
Bij verreweg de meeste bedrijfsongevallen is de werkgever aansprakelijk voor de schade. Vaak zijn werkgevers hiervoor verzekerd en zal de verzekeraar de behandeling van de claim overnemen en de schade vergoeden. Als u als werknemer letsel hebt opgelopen bij een bedrijfsongeval hoeft u zich dus in de meeste gevallen geen zorgen te maken en zal de relatie met uw werkgever door uw claim niet verslechteren.
5 tips bij een bedrijfsongeval
Bent u betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval? Dan is het voor een vlotte afhandeling van de schade belangrijk om – uiteraard nadat u medische hulp hebt ingeschakeld – de volgende tips in acht te nemen:
- Meld het ongeval aan uw werkgever.
- Vraag uw collega’s en eventuele andere getuigen om een getuigenverklaring.
- Noteer zo nauwkeurig mogelijk waar en wanneer het ongeval heeft plaatsgevonden, wat er precies is gebeurd en welk letsel u aan het ongeval heeft overgehouden.
- Houd bij welke kosten u maakt; bewaar de bonnetjes en andere bewijsmiddelen.
- Schakel zo snel mogelijk een letselschade advocaat in. Een letselschade advocaat helpt u om uw werkgever aansprakelijk te stellen, de schade in kaart te brengen en kan namens u met de verzekeraar onderhandelen. Ondertussen kunt u zich richten op uw herstel.
Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking na een bedrijfsongeval?
Er komen vaak meer schadeposten voor vergoeding in aanmerking dan u van tevoren dacht. Dit zijn onder meer:
- Medische kosten, waaronder ook de kosten voor het eigen risico.
- Reiskosten die verband houden met het bezoek aan een arts.
- Verlies van inkomen: niet alleen loon, maar ook bonussen en een eventuele misgelopen promotie.
- De kosten voor huishoudelijke hulp, een klusjesman en extra kinderopvang.
- De kosten van zaken die u als gevolg van het ongeval hebt moeten missen, zoals een theatervoorstelling.
- De kosten van een eventuele studievertraging.
- Smartengeld of immateriële schade, in het geval dat u veel pijn hebt geleden, een litteken overhoudt en/of angstklachten ontwikkelt.
Vragen over bedrijfsongeval?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of bent u het slachtoffer van een arbeidsongeval en kunt u hulp gebruiken bij het afwikkelen van de schade? Neem dan gerust contact op met een van onze letselschade advocaten. Als uw werkgever aansprakelijk is, is onze bijstand geheel gratis.