Blogs

Kennis
Rechtbank Noord-Holland verklaart Kitchens & More in staat van faillissement
Op 4 juni 2024 is door de rechtbank Noord-Holland het faillissement van Kitchens & More te Heerhugowaard uitgesproken. Mr. Stefan Jansen is aangesteld tot curator en zal dit faillissement behandelen. Kitchens & More exploiteerde tot het faillissement een onderneming in de verkoop van keukens aan voornamelijk particuliere klanten.
Een mondelinge pachtovereenkomst: valkuilen en uitdagingen
In de praktijk worden afspraken over agrarisch grondgebruik vaak mondeling gemaakt. Dat gaat wel zo gemakkelijk en snel. Bovendien denken veel (ver)pachters daarmee uit de buurt van dat ingewikkelde pachtregime te kunnen blijven. Maar niets is minder waar. Want een mondelinge overeenkomst kan ook een pachtovereenkomst zijn. Hoe dat zit leest u in deze blog.
Pachtprijzen per 1 juli 2023 gestegen
In de pachtovereenkomst heeft u een pachtprijs afgesproken met de andere partij. Deze prijs mag bij reguliere pacht niet uitkomen boven de wettelijke pachtnormen. Deze normen worden jaarlijks gewijzigd. Op 1 juli 2023 zijn de nieuwe pachtnormen voor tuinland, akkerbouw- en grasland, agrarische gebouwen en agrarische woningen bekend gemaakt en in werking getreden. Hierdoor verandert de pachtprijs in uw pachtovereenkomst automatisch ook mee. U hoeft de nieuwe prijs niet door de grondkamer te laten goedkeuren.
Rechtbank Noord-Holland verklaart Crown Van Gelder in staat van faillissement
De rechtbank Noord-Holland heeft op 24 januari 2023 het faillissement uitgesproken van Crown Van Gelder B.V. Crown Van Gelder is producent van verschillende papiersoorten voor specifieke toepassingen, zoals ijsverpakkingen, luxury shopping bags en High Speed Inkjet-printers. Het bedrijf heeft zich genoodzaakt gezien om het faillissement aan te vragen, omdat het voorzag dat zij niet meer aan haar betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen.
Didam-arrest geldt ook bij pacht
Een overheidslichaam dient ook bij een voorgenomen verpachting van onroerend goed het Didam-arrest in acht te nemen en een selectieprocedure te organiseren. Het Didam-arrest kan zelfs voor de overheid een verweer opleveren tegen het bestaan van een pachtovereenkomst. Dit is op 10 januari 2023 bepaald door de pachtkamer van de rechtbank Noord-Nederland.
Gewone overdrachtseisen gelden niet bij overgang fosfaatrechten
Volgens de wet dient u bij de overdracht van goederen, zoals bijvoorbeeld uw woning, bedrijfspand of auto, bepaalde eisen en formaliteiten in acht te nemen. Deze staan in art. 3:84 BW. Voor de overdracht van onroerend goed dient u bijvoorbeeld bij de notaris langs te gaan. In alle gevallen dient u ook bevoegd te zijn tot overdracht. Hoe zit dit bij fosfaatrechten?
Mestuitzondering Nederlandse boeren blijft in 2022, maar verdwijnt vanaf 2026
Op grond van Europese regels mogen Nederlandse boeren jaarlijks met hun vee maximaal 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare gebruiken op hun landbouwgronden. De Nederlandse veehouderij maakt al jarenlang gebruik van een uitzonderingsregel (de derogatie genoemd), waardoor de boeren afhankelijk van de regio 230 kg of 250 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare mogen aanwenden. Dit levert financiële voordelen op, omdat wordt bespaard op kosten voor kunstmest en afvoerkosten.
Breaking: NOW-subsidies niet overdraagbaar en niet te verpanden
De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft op 30 maart 2022 als eerste geoordeeld dat NOW-subsidies niet overdraagbaar en niet te verpanden zijn. Dit is uitgemaakt in een faillissementszaak die door mr. Stefan Jansen en mr. Lisa Morsch, curator en advocaat bij Schenkeveld Advocaten, aanhangig is gemaakt tegen Rabobank.
Pachtbeëindiging wegens niet-agrarische bestemming, mag dat?
Als een verpachter de verpachte grond geheel of gedeeltelijk wil gaan bestemmen en gebruiken voor niet-agrarische doeleinden, geeft de wet mogelijkheden om de pachtovereenkomst te beëindigen. Dit geldt zowel voor reguliere pacht als voor geliberaliseerde pacht en teeltpacht, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
De regels voor het uitrijden van mest
Als u uw landbouwgrond gaat bemesten, heeft u te maken met strenge regels. Bij overtreding van deze regels riskeert u een boete. In dit blog leest u de belangrijkste regels en hoe u een boete kunt voorkomen of hiertegen verweer kunt voeren.