Evenredigheid en het streven naar maatwerk bij handhaving
16 juli
2024
Verwachte leestijd
1 minuut
Simone Smit schreef een artikel in het Tijdschrift voor Bouwrecht over de vraag of tijdsverloop als een zelfstandige factor kan worden beschouwd bij handhaving en de toetsing aan evenredigheid. Ook wordt beschreven of dit past binnen het streven naar maatwerk en de toenemende aandacht voor individuele omstandigheden.
20 juni
2024
Verwachte leestijd
4 minuten
Op 1 juli 2024 treedt de Wet betaalbare huur in werking. Wat houdt deze wet in, en wat zijn in het kort de gevolgen voor verhuurders? De Wet betaalbare huur beoogt ervoor te zorgen dat woningen voor de middeninkomens bereikbaar blijven.[1] Door de woningnood is sprake van hoge huurprijzen, die soms niet in verhouding staan tot de kwaliteit van de woning die wordt gehuurd.
Afdeling past rechtspraak over verschoonbare termijnoverschrijding aan
04 april
2024
Verwachte leestijd
3 minuten
De Afdeling heeft op 3 april jl. bepaald dat de Afdeling voortaan dezelfde lijn hanteert bij termijnoverschrijding, als de recente lijn van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Wat is die lijn, en wat is het gevolg van deze uitspraak van de Afdeling? Dit zal ik in deze blog bespreken.
Explosies bij woningen, sluiting door de burgemeester
07 maart
2024
Verwachte leestijd
7 minuten
Regelmatig raakt een woning of ander gebouw beschadigd door zwaar vuurwerk, brandstichting of wordt de woning beschoten. Meerdere woningen in Heerhugowaard, Purmerend en ook bedrijfspanden in Alkmaar zijn ernstig beschadigd geraakt. Per 1 januari jl. is het wettelijk mogelijk om in die situatie een woning te sluiten. Omdat explosies bij woningen helaas vaak voorkomen, bespreek ik deze bevoegdheid van de burgemeester.
08 juni
2023
Verwachte leestijd
3 minuten
Bent u betrokken bij een project waarbij hoogbouw plaatsvindt? In dit blog ga ik in op de uitspraak van gisteren van de Afdeling over Buiksloterham 8e herziening. Ik bespreek aan welke norm windhinder door hoogbouw wordt getoetst, en of het doorschuiven van het onderzoek naar windhinder bij de omgevingsvergunning, aanvaardbaar is.
Nieuwe problemen bij ruimtelijke ordening: spuitzones
29 maart
2023
Verwachte leestijd
4 minuten
Naast stikstof speelt een nieuw probleem bij ruimtelijke ontwikkelingen, spuitzones. In dit blog leg ik uit:
1. Wat is een spuitzone?
2. Wat is een veilige afstand voor spuitzones?
3. Wat is het probleem met spuitzones?
4. Is er een oplossing?
Emissiearme stal op de schop
08 september
2022
Verwachte leestijd
2 minuten
De Afdeling bestuursrechtspraak doet opnieuw een uitspraak met verstrekkende gevolgen voor de melkveehouderij. Dit keer over de emissiearme stal.
Het evenredigheidsbeginsel
13 april
2022
Verwachte leestijd
1 minuut
Ilse van der Poel en Simone Smit hebben op 4 april jl. voor de Academie voor de Rechtspraktijk een live webinar verzorgd. Daarin hebben zij de uitspraken van de Afdeling besproken van 2 februari 2022, waarin het evenredigheidsbeginsel is toegepast. U kunt dit webinar gratis terug kijken.
Opkoopbescherming in grote steden: wat is nog mogelijk?
14 maart
2022
Verwachte leestijd
7 minuten
Nadat vorig jaar de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers al werd verhoogd van 6% naar 8%, is er sinds 1 januari 2022 een nieuwe beperking bijgekomen: het verhuurverbod. Toch zijn er ook met dit verbod nog mogelijkheden om woningen te verhuren. In dit artikel leest u er meer over.
Is overgang een nieuw begin?
17 februari
2022
Verwachte leestijd
5 minuten
Bestemmingsplannen moeten overgangsrecht bevatten, voor bouwen en voor gebruiken. Dat volgt uit artikel 3.2.2. van het Bro. Bij de vaststelling van een bestemmingsplan speelt vaak de vraag of bestaand gebruik dat al onder het overgangsrecht valt, positief moet worden bestemd. Bestaand gebruik mag als hoofdregel niet voor de tweede keer onder het overgangsrecht worden gebracht.