Nieuwe wet: Trouwen in gemeenschap van goederen beperkt

04/04/17 Bekijk reacties Verwachte leestijd: 3 minuten

Op 28 maart 2017 is een nieuwe wet aangenomen waarmee de gemeenschap van goederen, zoals wij die op dit moment kennen, per 1 januari 2018 niet meer bestaat.

Voor 1 januari 2018: algehele gemeenschap van goederen

Voor 2018 was het zo dat als mensen gingen trouwen en zij geen huwelijkse voorwaarden maakten, er een algehele gemeenschap van goederen ontstond. Alle bezittingen en schulden van de echtgenoten, of deze nu voor of tijdens het huwelijk waren verkregen of ontstaan, werden gezamenlijk. Schenkingen en erfenissen vielen ook in de gemeenschap van goederen en werden dus gezamenlijk, tenzij de schenking of erfenis onder uitsluitingsclausule was verkregen.

Vanaf 1 januari 2018: Gemeenschap van goederen beperkt

Deze gemeenschap van goederen wordt door de nieuwe wet beperkt. Alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden verkregen of zullen ontstaan, zullen gemeenschappelijk worden. De bezittingen en schulden die een echtgenoot vóór het huwelijk had, blijven van die echtgenoot. Ook schenkingen en erfenissen zullen buiten de gemeenschap van goederen blijven, en dus niet gemeenschappelijk worden, tenzij er sprake is van een insluitingsclausule.

Nieuwe wet gaat gelden voor nieuwe huwelijken

De beperkte gemeenschap van goederen zal gelden voor nieuw te sluiten huwelijken. Voor mensen die al getrouwd zijn (en die geen huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt) blijft de algehele gemeenschap van goederen zoals wij die nu kennen van toepassing.

Maak voor het trouwen een opstelling van het vermogen

Als mensen besluiten om voor het huwelijk geen huwelijkse voorwaarden op te stellen, dan doen zij er verstandig aan om voor het huwelijk wel een opstelling van ieders vermogen te maken. Bij een eventuele echtscheiding is dan duidelijk welke goederen en schulden er al waren vóór het huwelijk (en dus niet gemeenschappelijk zijn) en welke goederen en schulden in de beperkte gemeenschap vallen. Met betrekking tot eventuele schuldeisers is een dergelijke opstelling ook van belang. Ook tijdens het huwelijk blijft het belangrijk om een deugdelijke administratie bij te houden.

Voorbeeld: eigen woning voor het huwelijk

De man heeft voor het huwelijk een woning en hypotheek op zijn naam. Wanneer hij straks gaat trouwen, zonder huwelijkse voorwaarden, zal deze woning van hem blijven en niet (meer) gemeenschappelijk worden. Maar wanneer de woning tijdens het huwelijk wordt uitgebouwd, dan kan het zijn dat zijn echtgenote recht heeft op een vergoeding wanneer deze verbouwing met gemeenschappelijk geld is gefinancierd. Administreren is dus belangrijk.

Vragen over huwelijkse voorwaarden

Mocht u vragen hebben over de beperkte gemeenschap of over eventueel op te stellen huwelijkse voorwaarden (of reeds bestaande huwelijkse voorwaarden), dan kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze specialisten.

18 reacties op “Nieuwe wet: Trouwen in gemeenschap van goederen beperkt

 1. Geachte mevrouw Wientjes,

  Heeft u enig idee wat de consequenties zijn als het bruidspaar in het buitenland wil trouwen?

  Je moet dan opgeven of je in gemeenschap van goederen trouwt of onder huwelijkse voorwaarden. Kies je voor huwelijkse voorwaarden dan moet je een document van de notaris overleggen. Maar die heb je dan niet.

  Kunt u mij vertellen hoe ik hier meer informatie over kan vinden?

  Met vriendelijke groet

  1. In geval van een buitenlands huwelijk is de aldaar geldende wet van toepassing op het huwelijksvermogensrecht, althans als de eerste huwelijksdomicilie (de plaats waar de echtgenoten na het huwelijk gaan wonen) ook daar is. De betreffende herziening van de Nederlandse wet heeft in dat geval dan ook geen invloed.

 2. Hallo.
  Geldt dit ook vanaf 01-01-2018 voor geregistreerd partnerschap ?
  Met vriendelijke groet, Miké

  1. Ja, de nieuwe wet geldt ook voor een geregistreerd partnerschap, nu door het aangaan daarvan -net zoals bij een huwelijk- een gemeenschap van goederen onstaat (tenzij partnerschapsvoorwaarden zijn opgesteld).

 3. Goedemorgen, wij trouwen precies over 1 jaar op Kreta. Betekent dit dat wij toch huwelijkse voorwaarden moeten opstellen?

 4. Goedemiddag, wij zijn in 2012 een geregistreerd partnerschap aangegaan in gemeenschap van goederen. Als wij dit na 1 januari 2018 laten omzetten in een huwelijk blijft de gemeenschap van goederen dan gelden of wordt dat dan gezien als een ‘nieuw huwelijk’ en komen er dan huwelijkse voorwaarden bij kijken?
  Met vriendelijke groet, Jolanda

  1. Als u het geregistreerd partnerschap na 1 januari 2018 laat omzetten naar een huwelijk, ontstaat er een nieuwe gemeenschap van goederen, tenzij u huwelijkse voorwaarden laat opstellen. Het nieuw huwelijksgoederenregime is dan van kracht, wat inhoudt dat voorhuwelijks vermogen en tijdens huwelijk verkregen schenkingen en erfenissen niet in de gemeenschap vallen (maar privé blijven).

 5. Ik heb een woning en hypotheek op mijn naam en wil in 2018 gaan trouwen.
  Ik las dat deze dan niet gemeenschappelijk wordt.
  Mijn toenmalige vrouw is in 2013 overleden
  Hoe zit dat dan met de verdeling als ik kom te overlijden?

  Met vriendelijke groet, Ton

  1. Indien u in 2018 trouwt vallen uw woning en hypotheek inderdaad niet in de gemeenschap van goederen. De nieuwe wet “Beperkte gemeenschap” is dan immers –op 1 januari 2018- ingegaan. Alle goederen en schulden van vóór het huwelijk blijven privé en vallen niet in de gemeenschap, evenals schenkingen en erfenissen (dus ook tijdens huwelijk verkregen). Hoe de verdeling is bij uw overlijden hangt ook af van uw testament, maar in principe zal het tijdens uw huwelijk opgebouwd vermogen aan uw echtgenote en eventuele kinderen vervallen. Hierover kunt u beter contact opnemen met een notaris.

 6. Ik begreep dat momenteel een eigen bedrijf ook niet binnen de gemeenschappelijke goederen valt als je binnen 5 jaar gaat scheiden. Klopt dat?

  1. Met ingang van 1 januari 2018 valt voorhuwelijks vermogen niet in de gemeenschap van goederen. Het klopt niet dat een bedrijf daar momenteel niet invalt als je minder dan 5 jaar bent getrouwd. Dat betreft denk ik de termijn met het oog op partneralimentatie (alimentatieplichtig zoveel jaar als je getrouwd bent, in geval van geen minderjarige kinderen).

 7. Goedemorgen,
  Hoe zit het met de ‘ondertrouw’ wat nu ‘voornemen huwelijk’ wordt genoemd? Wij trouwen in maart 2018, maar willen in 2017 in ondertrouw gaan.
  Met vriendelijke groet, Mariëlle

  1. U moet bij de gemeente waar u wilt trouwen uw huwelijk –in de meeste gemeenten- minimaal 6 weken van tevoren aankondigen. Hierna hebt u maximaal 1 jaar de tijd om te trouwen. Daarna moet u opnieuw een aankondiging doen.

 8. Wat gebeurt er met het privévermogen en privébezittingen (van voor het huwelijk) als één van de partners overlijdt? Vervalt dit automatisch aan de andere partners en eventuele kinderen? En heeft de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen op zo’n moment gevolgen voor bijvoorbeeld erfbelasting?

 9. Ik heb nog het een en ander nagekeken maar ik begrijp het niet helemaal. Zou u mij daar duidelijkheid in kunnen geven?

  Als wij straks trouwen in gedeelde goederen. Betekent dat alles wat voor ons huwelijk opgebouwd is niet van ons samen is?

  Maar wij hebben een huis gekocht en dat hebben wij op beider namen gekocht. Alleen staat het op mijn rekening. Valt dan het huis onder gedeelde goederen?

  En hoe zit het met gedeelde goederen als er een van de 2 komt te vervallen. Is het dan mogelijk dat de familie van de overledene het geld van voor het huwelijk kan opeisen?

  Ik hoor graag u reactie

  1. Het klopt dat als u in gemeenschap van goederen trouwt, al het zogenaamde voorhuwelijkse vermogen van ieder privé blijft (en dus niet gemeenschappelijk eigendom wordt, zoals we het geval was vóór 1-1-2018). Als u al een gemeenschappelijke eigendom had (zoals in uw geval het huis) blijft dat gemeenschappelijk. Overigens is het nog even de vraag of u 50/50 de eigendom hebt of misschien in een andere verhouding. Wat u ermee bedoelt dat het op uw rekening staat, begrijp ik niet helemaal. Wilt u dat nog even uitleggen?

   Als één van u beiden komt te overlijden, komt het deel van diegene toe aan de erfgenamen. Dat is dan niet het voorhuwelijks vermogen van de ander, want dat was en is eigendom gebleven van die ander.
   Hopelijk is het zo duidelijk.

 10. Moeten wij – huwelijk op 29 maart 2018 – bij de notaris langs om onze wederzijdse bezittingen (ieder een eigen huis bijvoorbeeld) vast te laten leggen, of volstaat een door beiden ondertekende overeenkomst?

  1. De huizen van ieder van u vallen buiten de gemeenschap van goederen, maar ik adviseer wel u tot een notaris te wenden om vast te leggen wat u met eventuele waardestijgingen van de beide huizen zou willen afspreken.


Reacties zijn uitgeschakeld.

Terug naar alle blogs