Verkoopmakelaar aansprakelijk voor te kleine woonoppervlakte

Blog

Het aantal m² woonoppervlakte is voor kopers van belang en vaak één van de eerste zaken waar zij naar kijken. Makelaars nemen deze informatie op in hun verkoopdocumentatie. Deze informatie moet wel kloppen. Als dat niet zo is, kan de makelaar dan voor de schade die hieruit voortkomt aansprakelijk worden gehouden?

Meetinstructie NEN 2580

De NVM legt aan haar makelaars sinds 1 september 2010 op dat zij de oppervlakte van woonruimte meten volgens een bepaalde meetinstructie, de NEN2580. Deze gebruiksvloeroppervlakte, ook wel netto-vloeroppervlakte, moeten zij in de verkoopdocumentatie opnemen. In dit geval kwam de makelaar uit op een bruto vloeroppervlakte van 77 m² en vermeldde hij in de documentatie: ‘Sfeervol en licht 4-kamer benedenhuis van 80 m² met zonnige tuin’. Daarvoor betaalde de koper € 415.000, -.

Verschil van 9 m²
Schenkeveld Advocaten - rekenmachine huis

In januari 2014 wil de koper zijn woning zelf verkopen. Toen werd volgens NEN2580 een gebruiksoppervlak gemeten van 71 m². Een verschil van 9 m² ten opzichte wat de makelaar van de verkoper had voorgespiegeld. De woning wordt verkocht voor € 374.000, -.

Makelaar aansprakelijk

De koper stelt de makelaar van de verkoper aansprakelijk voor de geleden schade en met succes. De makelaar moet € 10.000, – aan de koper vergoeden.

Dat is dus iemand met wie de makelaar geen contractuele band hand, het was de makelaar van de oorspronkelijke verkoper. Zelfs tegenover derden die de verkoopdocumentatie met onjuiste gegevens zien en daardoor schade lijden, kan de makelaar dus aansprakelijk zijn.

Hoe wordt de schade bepaald?

De schade wordt in dit geval niet bepaald op het verschil in m² en de daarbij behorende prijs. De koper had ruim € 50.000, – gevorderd. De Hoge Raad is van oordeel dat de koper schade heeft. Maar het zou best zo kunnen zijn dat er kopers zouden zijn geweest die € 415.000, – willen betalen, ook als zij wisten dat de woning in feite maar 71 m² groot was. In Amsterdam, waar dit speelde, geen ondenkbare situatie.

De volledige uitspraak kunt u lezen op rechtspraak.nl.
Heeft u vragen over een soortgelijk geval of andere zaken die makelaars betreffen? Neem dan contact met ons op.

Voor makelaars hebben wij een infographic met do’s en don’ts opgesteld.