Toestemming nodig van ex voor vakantie in buitenland met kinderen in Corona tijd?

16/06/20 Bekijk reacties Verwachte leestijd: 3 minuten

De rechtbank Rotterdam heeft onlangs een uitspraak gedaan in kort geding, op verzoek van de moeder om met haar vier kinderen naar Turkije op vakantie te gaan deze zomer. De vader gaf hiervoor geen toestemming. De vrouw heeft de rechtbank daarop vervangende toestemming gevraagd.

Argument Corona onvoldoende

Hoewel ten tijde van de zitting nog een negatief reisadvies voor Turkije gold, heeft de rechter de vrouw toestemming verleend, tenzij het advies te zijner tijd nog steeds zou luiden om alleen noodzakelijke (oranje) of geen (rood) reizen naar Turkije te maken.

Mocht uw ex met de kinderen deze zomer op vakantie willen naar het buitenland, dan is het argument van de coronacrisis dus onvoldoende om rechtsgeldig uw toestemming te weigeren. Er zal moeten worden aangetoond dat voor het betreffende land op het moment van de reis een negatief reisadvies geldt.

Toestemming andere ouder voor buitenland reis in het algemeen

Voor en reis naar het buitenland met uw kind(eren), hebt u de toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder. De reden hiervoor is het tegengaan van kinderontvoering. Het is verstandig om tijdens zo’n reis in het bezit te zijn van het formulier “toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Dit kunt u invullen en laten ondertekenen door de andere ouder. Het formulier is niet verplicht, maar bevat wel alle informatie die een makkelijke doorgang bij de grens mogelijk maakt.

Wees er op tijd bij

Vraagt u de toestemming van uw ex wel tijdig, zodat u bij geen toestemming op tijd bent om de rechter nog om vervangende toestemming te vragen. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn die in strijd zijn met de belangen van uw kind(eren), zal ook de rechter de vervangende toestemming weigeren. Te denken valt aan een reis tijdens (verplichte) schooldagen, of en reis naar een land waar het gevaarlijk is vanwege politiek of onrust.

Heeft u vragen over toestemming om op vakantie te gaan of wilt u de rechter om vervangende toestemming vragen? Neem dan contact op met Annet Lunshof, de familierechtadvocaat van ons kantoor.

Hier leest u de uitspraak.