Schending zorgplicht makelaar bij onderzoek naar kandidaat-huurder
Een geschikte huurder wordt gevonden en vanaf augustus 2009 wordt de woning verhuurd. Rond de jaarwisseling krijgt de huiseigenaar een telefoontje van zijn buren en die melden dat de huurder is vertrokken en dat de woning leeg staat. Niet alleen blijkt dat de huurder is vertrokken maar de sloten van de woning zijn ook vervangen en in de woning worden blokken hasj gevonden.
De huiseigenaar vordert in de procedure bij de rechtbank Amsterdam 1 een schadevergoeding wegens derving van huurinkomsten en overige schade op grond van een toerekenbare tekortkoming van de makelaar.
De rechtbank oordeelt dat de makelaar het belang van de verhuurder/huiseigenaar in acht behoort te nemen en daarnaar dient te handelen. In dit geval ging het om een hoge huurprijs van € 7.000,- per maand waardoor er sprake was van een verhoogd risico van non-betaling en daarnaast was de huurder buitenlands en slechts voor beperkte duur in Nederland waardoor de verhaalsmogelijkheden nihil waren.
Bovendien heeft de huiseigenaar nadrukkelijk verzocht dat de werkgever van huurder de huurovereenkomst mede zou ondertekenen zodat nagegaan kon worden of de huurder daadwerkelijk bij die desbetreffende werkgever werkzaam was. De rechtbank stelt dat de makelaar geen deugdelijk onderzoek heeft verricht naar de werkgever van huurder en ook geen onderzoek heeft verricht naar de vermogens- en inkomenspositie van huurder. De makelaar had nagelaten om een kopie van de arbeidsovereenkomst en een kopie van een recente loonstrook van huurder op te vragen.
Tevens heeft de makelaar niet geverifieerd of huurder wel werkzaam was voor de werkgever, hetgeen niet het geval bleek te zijn. Dit had hij eenvoudig per telefoon kunnen vaststellen. Alles overwegende oordeelt de rechtbank dat de makelaar niet heeft gehandeld zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend makelaar betaamt.
De vordering van de huiseigenaar slaagt en de schadevergoeding wordt toegewezen.