Blogs

Kennis
Algemene voorwaarden opstellen: dit moet u weten
Algemene voorwaarden. In de ogen van velen ‘kleine lettertjes’, die lang niet altijd gelezen worden. Maar die - als het erop aankomt - o zo belangrijk zijn. Iedere onderneming heeft ze, of zou ze moeten hebben. Maar ze zijn lang niet altijd goed, of verouderd. Of ze worden niet goed gebruikt, waardoor ze niet van toepassing zijn. In dit blog vertelt Schenkeveld Advocaten u alles over algemene voorwaarden.
Wat u moet weten over het UBO-register
Sinds 27 september 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben binnen de onderneming in het zogeheten UBO-register in te schrijven. Deze verplichting vloeit voort uit Europese regelgeving. In dit blog vertelt Martijn Smit u er meer over.
Doorstart mogelijk bij financiële problemen door coronavirus?
De overheid heeft een ongekend pakket aan noodmaatregelen getroffen, om faillissementen van bedrijven en daarmee ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. Naast de fiscale maatregelen gaat het bijvoorbeeld om de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Ook banken hebben inmiddels toegezegd, een actieve rol te vervullen waar het gaat om het voorkomen van faillissementen. Veel ondernemers kampen met het wegvallen van een groot deel van de omzet, maar de financiële verplichtingen lopen gewoon door. Hoe kan tijdelijk wat “lucht” worden gecreëerd?
Geautomatiseerde besluitvorming en profilering. Wat zijn de rechten van betrokkenen onder de AVG?
In een reeks blogs vertel ik u meer over de rechten van betrokkenen onder de AVG. In dit blog vertel ik u meer over geautomatiseerde besluitvorming en profilering. Wat houdt het in? Welke rechten hebben betrokkenen? En waar moeten organisaties op letten?
AVG: wat is het recht op beperking van de verwerking?
In een reeks blogs vertel ik u meer over de rechten van betrokkenen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In dit blog vertel ik u meer over het recht op beperking van de verwerking. Wat houdt dit recht precies in? En wat betekent het voor organisaties?
AVG en het recht van bezwaar
In een reeks blogs vertel ik u meer over de rechten van betrokkenen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In dit blog vertel ik u meer over het recht van bezwaar. Wat houdt dit recht precies in? En met welke verplichtingen moeten organisaties rekening houden?
AVG: het recht op dataportabiliteit
In een reeks blogs vertel ik u meer over de rechten van betrokkenen onder de AVG. In dit blog vertel ik u meer over het recht op overdraagbaarheid van gegevens. Dit wordt ook wel het recht op dataportabiliteit genoemd. Wat houdt dit recht precies in?
AVG: wat is het recht op rectificatie?
In een reeks blogs vertel ik u meer over de rechten van betrokkenen onder de AVG. In vorige blogs ging het over het recht op inzage en het recht om vergeten te worden. In dit blog vertel ik u meer over het recht op rectificatie. Wanneer kunt u rectificatie aanvragen en welke verplichtingen gelden er voor organisaties?
AVG: hoe ver gaat het recht om vergeten te worden?
In een reeks blogs vertel ik u meer over de rechten van betrokkenen onder de AVG. In het vorige blog ging het over het recht op inzage. In dit blog vertel ik u aan de hand van recente rechtspraak meer over het recht om vergeten te worden. Hoe ver gaat dit recht?
Hoe ver gaat het recht op inzage onder de AVG?
Op grond van artikel 15 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mag een betrokkene een organisatie vragen of zijn of haar persoonsgegevens worden verwerkt. Is het antwoord ‘ja’? Dan mag de betrokkene deze gegevens ook inzien. Maar hoe ver gaat dit recht op inzage?