Het ‘Agrimerk’: een merknaam naast uw kwekersrecht

Blog

Bent u een kweker of komt u in aanraking met het kwekersrecht? Dan is een ‘Agrimerk’ misschien wel wat voor u. Wanneer u als kweker een waardevol product hebt, wilt u dit vanzelfsprekend beschermen tegen het gebruik hiervan door derden. Deze bescherming kunt u uit het kwekersrecht halen, maar wist u ook dat u de bescherming kunt uitbreiden door een merknaam op uw product te vestigen?

Vestiging van het kwekersrecht

U bent als kweker regelmatig bezig met het verbeteren van bestaande rassen of het creëren van nieuwe rassen. Om te voorkomen dat derden zonder meer gebruik kunnen maken van het door u ontwikkelde ras, kunt u hierop een kwekersrecht vestigen. Zoals u waarschijnlijk wel weet, verkrijgt u het kwekersrecht door een aanvraag in te dienen bij het bureau voor de plantenrassen. Bij deze aanvraag dient u een rasbenaming toe te voegen. Als het bureau akkoord gaat met het ras en de benaming wordt het kwekersrecht gevestigd. De bescherming die het kwekersrecht vervolgens biedt duurt doorgaans 25 tot 30 jaar. Doordat u gedurende deze periode het monopolie heeft voor het verhandelen van het ras, is het zeer goed mogelijk dat u juist binnen deze periode een grote naamsbekendheid opbouwt. Aangezien het kwekersrecht na een periode van 25 tot 30 jaar vervalt, vervalt na verloop van tijd ook deze bescherming op de desbetreffende rasnaam. Op het moment dat de bescherming vervalt, komt uw rasnaam vrij voor bijvoorbeeld uw concurrenten.

Het ‘Agrimerk’, registreer uw naam als merk

Om te voorkomen dat de concurrentie ervandoor gaat met uw naamsbekendheid en om meer vat te krijgen op het gebruik hiervan kunt u een merknaam op uw ras en/of de oogst vestigen. Een merknaam kan namelijk wel onbeperkt op uw product blijven rusten. In het merkenrecht werkt het namelijk zo dat u elke tien jaar de bescherming kunt verlengen met nogmaals tien jaar. Het voordeel hiervan is dat u uw merknaam zolang als u wilt kunt beschermen tegen gebruik hiervan door derden. Daarnaast kunt u uw product dan onder deze naam verhandelen en merkguidelines maken voor licentiehouders, zodat u volop kunt profiteren van de door u opgebouwde bekendheid. Diverse kwekers zijn u al voorgegaan, hierbij kunt u denken aan de bananen Chiquita, de tomaten Tasty Tom en de kiwi’s Zespri Green en Zespri Sungold.

Blijf de concurrentie voor door uw product volledig te beschermen met het Agrimerk! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialisten.