Wettelijke indexering alimentatie 2020 is 2,5%

Blog

Schenkeveld Advocaten - geld geven

Ook komend jaar zal zowel de kinder- als de partneralimentatie worden verhoogd met de wettelijke indexering. Deze bedraagt per 1 januari 2020 2,5%. Dit geldt zowel voor (kinder- en/of partner) alimentatie die in onderling overleg is bepaald, als voor door de rechtbank vastgestelde alimentatie. De wettelijke indexering hoeft niet in een overeenkomst of beschikking van de rechtbank te zijn opgenomen; nu deze wettelijk is, dient deze sowieso te worden betaald. Hebt u met uw ex-partner in een schriftelijke overeenkomst (een convenant of ouderschapsplan) afgesproken dat wordt afgezien van deze wettelijke indexering, dan hoeft de verhoging uiteraard niet te worden betaald.

Waarom indexering?

Het percentage van de indexering wordt jaarlijks van overheidswege vastgesteld. De reden daarvoor is de stijging van salarissen en inflatie.

Achterstand

Als de wettelijke indexering niet is uitgesloten en dus verplicht is en al enkele jaren niet is betaald, kan deze tot vijf jaar terug worden teruggevorderd. U moet dus wel binnen vijf jaar een beroep doen hierop.

Heeft u vragen over de wettelijke indexering of over het incasseren van achterstallige alimentatie of wilt u een alimentatiebedrag laten vaststellen of wijzigen, dan kunt u uiteraard contact opnemen met onze specialist in familierecht.