Alimentatie

Advocaat partneralimentatie & kinderalimentatie

Als u en uw partner uit elkaar gaan, verandert er veel op financieel gebied. Het kan goed zijn dat één van u niet genoeg verdient om in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. In dit geval heeft de ander de plicht om bij te dragen in de vorm van partneralimentatie. Misschien hebt u dus recht op partneralimentatie of moet u die juist gaan betalen.

Hetzelfde geldt voor kinderalimentatie. Hoewel na een scheiding beide ouders de financiële verantwoordelijkheid voor de kinderen blijven dragen, wordt vaak één van de ex-partners aangewezen als ‘verzorgende ouder’. Bij deze ouder hebben de kinderen hun vaste woonplaats. Dit brengt vaak meer kosten met zich mee en daarom heeft de verzorgende ouder het recht om kinderalimentatie te ontvangen van de andere ouder.

Hoe hoog de partneralimenatie of kinderalimentatie is, kunt u in overleg met elkaar beslissen. Als dat niet lukt, kunt u het bedrag van de alimentatie ook door de rechter laten bepalen. Eenmaal vastgestelde alimentatie kan bij een verandering van omstandigheden ook weer gewijzigd worden. In alle gevallen is het verstandig contact op te nemen met een advocaat partneralimentatie en kinderalimentatie.

Alimentatie berekenen

De partneralimentatie is bedoeld om de minst verdienende partner redelijk in zijn levensonderhoud te kunnen laten voorzien. Het gaat erom dat de alimentatie in verhouding staat tot de behoefte van de ontvanger en de draagkracht van de betaler. Om dit vast te stellen, kan ook worden gekeken naar de welstand in het beëindigde huwelijk.

Hoelang de partneralimentatie moet worden betaald, hangt af van de lengte van het beëindigde huwelijk. Meestal duurt de betaling maximaal twaalf jaar. Per 1 januari 2020 is de duur van partneralimentatie 5 jaar in plaats van 12 jaar  (behoudens uitzonderingen). Als de minst verdienende partner niet meer alleenstaand is, vervalt de partneralimentatie.

De kinderalimentatie is afhankelijk van de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. Er geldt geen minimumbedrag voor kinderalimentatie. Net als bij de partneralimentatie kunnen de ex-partners de hoogte van de alimentatie zelf bepalen of door de rechter laten beslissen.

Bij een advocaat kinderalimentatie en partneralimentatie van Schenkeveld krijgt u een uitgebreide alimentatieberekening en helder advies over een realistisch bedrag. Waar nodig voeren onze advocaten processen waarin u overtuigend vertegenwoordigd wordt.

Benieuwd hoe Schenkeveld Advocaten u van dienst kan zijn op het gebied van alimentatie? Bel gerust. Onze advocaat partneralimentatie en kinderalimentatie legt het u met plezier uit.