Verlaging duur partneralimentatie 2020, waar moet u op letten?

Blog

Schenkeveld Advocaten - 1januari

Eerder schreven we al een blog over de hoofdregel dat partneralimentatie vanaf 2020 verlaagd wordt van 12 naar 5 jaar. De duur van de partneralimentatie wordt dus korter. Wat is wijsheid?

Echtscheidingsverzoek voor 1 januari 2020

Indien u vóór 1 januari 2020 een echtscheidingsverzoekschrift met partneralimentatieverzoek indient, is de maximale wettelijke termijn 12 jaar.

Echtscheidingsverzoek na 1 januari 2020

Dient u een echtscheidingsverzoek in na 1 januari 2020, dan is de hoofdregel 5 jaar, met een aantal uitzonderingen:

  • het geval dat er jonge kinderen (onder de 12 jaar) zijn;
  • indien de alimentatiegerechtigde geboren is op of voor 1 januari 1970;
  • indien het huwelijk 15 jaar of langer heeft geduurd.

Ook verzoek om partneralimentatie indienen?

De vraag onder advocaten (en zoals wij begrijpen ook rechtbanken) is nu of het indienen van een echtscheidingsverzoekschrift voldoende is, of dat daarbij meteen een verzoek om partneralimentatie (en in geval van mediation het convenant met de partneralimentatieafspraak) moet worden ingediend. Tot op vandaag is dit nog niet duidelijk is. Ons advies is om bij het echtscheidingsverzoekschrift meteen een verzoek om partneralimentatie in te dienen.  In  mediation moet dan bij het gemeenschappelijk echtscheidingsverzoekschrift het convenant ingediend worden.

Nog in overleg?

Bent u nog in overleg, dan is het dus verstandig in ieder geval een alimentatieverzoek met een geschatte bijdrage in te dienen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met mr. A.I. Lunshof, familierechtadvocaat van ons kantoor.