Wordt bij een echtscheiding een ontvangen schenking verdeeld?
Als u gaat scheiden en u of uw ex-partner heeft een schenking ontvangen, dan is het belangrijk om te controleren of die schenking moet worden verdeeld. Niet in alle gevallen geldt de verplichting om een schenking te verdelen. Wanneer geldt die verplichting niet en wanneer wel?
Welke uitgangspunten gelden als u gehuwd bent voor of na 1 januari 2018 of huwelijkse voorwaarden zijn overeengekomen?
Als u bent gehuwd voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen of voor 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan zijn alle toekomstige en bestaande bezittingen en schulden gezamenlijk. Ook een eigen onderneming, erfenissen en schenkingen vallen in beginsel in de gemeenschap van goederen.
In het geval u bent gehuwd na 1 januari 2018 of na 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan zijn alle bezittingen en schulden gezamenlijk die al voor het huwelijk van u en uw ex-partner waren. Ook bezittingen en schulden die u en uw ex-partner tijdens het huwelijk hebben gekregen zijn gezamenlijk. Een onderneming is alleen gezamenlijk, als deze tijdens het huwelijk is gestart. Het uitgangspunt is dat een ontvangen schenking niet van u en uw ex-partner gezamenlijk is.
Als huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, dan is afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden wat van u en uw ex-partner gezamenlijk is. Dit geldt ook voor een schenking.
Niet verdelen
Er geldt geen verplichting om de schenking te delen met uw ex-partner, als:
- de schenking door de schenker aan u of uw ex-partner is gedaan onder een zogenoemde “uitsluitingsclausule”. Een uitsluitingsclausule bepaalt dat de schenking niet in de huwelijksgemeenschap valt.
- U onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd en daarin staat opgenomen dat de schenking niet in de huwelijksgemeenschap valt.
- u na 1 januari 2018 bent gehuwd, geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld of niets in de huwelijkse voorwaarden over een schenking staat opgenomen, de schenking voor of tijdens het huwelijk is ontvangen en de schenking niet door de schenker onder een ‘insluitingsclausule’ heeft plaatsgevonden. Een insluitingsclausule bepaalt dat de schenking wel binnen de huwelijksgemeenschap valt.
Wel verdelen
De schenking die u of uw ex-partner heeft ontvangen moet worden verdeeld, als:
- de schenking door de schenker aan u of uw ex-partner is gedaan onder een “insluitingsclausule”.
- u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd en in de huwelijkse voorwaarden staat opgenomen dat de schenking in de huwelijksgemeenschap valt.
- u voor 1 januari 2018 bent gehuwd, geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld of niet in de huwelijkse voorwaarden staat openomen dat een schenking buiten de huwelijksgemeenschap valt en de schenking niet is gedaan onder een uitsluitingsclausule.
Wat nu als de schenking niet in de huwelijksgemeenschap valt en al is uitgegeven?
Als de schenking niet verdeeld moet worden en wel al is uitgegeven, dan bestaat mogelijk een vergoedingsrecht op de huwelijksgemeenschap.
Als de schenking is uitgegeven aan privéschulden van de ontvanger van de schenking – zoals aan een persoonlijke vakantie – dan bestaat geen recht op vergoeding vanuit de huwelijksgemeenschap. Als de schenking is gebruikt voor schulden van u en uw ex-partner gezamenlijk – zoals een vakantie met het gezin – en niet (stilzwijgend) tussen u en uw ex-partner is afgesproken dat geen aanspraak gemaakt kan worden op een vergoeding, dan heeft de ontvanger van de schenking wel recht op vergoeding vanuit de huwelijksgemeenschap.
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over een schenking? Schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor.