Strijd tegen malafide werkgevers

Blog

Op 30 oktober 2013 heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de Poolse minster Kosiniak-Kamysz van Economie, Arbeid en Sociaal Beleid een verklaring ondertekend om de gegevens uitwisseling tussen de landen te verbeteren. Nederland en Polen gaan hierdoor nauwer samenwerken om schijnconstructies en malafide werkgevers aan te pakken en daarmee uitbuiting van werknemers tegen te gaan.

Door een betere gegevensuitwisseling wordt de Inspectie SZW en de inspectie in Polen geholpen met het aanpakken van malafide werkgevers die grensoverschrijdend opereren. Minister Asscher hecht belang aan de samenwerking met andere Europese landen, met als doel dat voor Nederlandse en buitenlandse werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden voor gelijk werk. Op 18 december 2013 zullen de Inspectie SZW en de Poolse inspectie een aanvullende overeenkomst ondertekenen, waarin zal komen te staan welke gegevens precies zullen worden uitgewisseld.

In juli 2013 maakte de minister soortgelijke afspraken met Roemenië en Bulgarije. Op 9 december 2013 zal minister Asscher de problemen rond arbeidsmigratie tijdens de Raad van Ministers van Sociale Zaken in Brussel aan de orde brengen.