Facebook moet verplicht gegevens verstrekken van chanterende nepgebruiker

04/10/16 Bekijk reacties Verwachte leestijd: 2 minuten

Een gebruiker op Facebook deed zich voor als een ander en dreigde intieme afbeeldingen die hij had ontvangen op het internet te verspreiden. Kan Facebook verplicht worden om de gegevens van een Facebookgebruiker te verstrekken?

Delen van gegevens

In december 2015 komt een vrouw in contact met een gebruiker op Facebook (X). De vrouw en X hebben vanaf dat moment online een intiemere relatie opgebouwd, waarna de vrouw ook intieme beelden aan X heeft verstuurd. X stuurde ook intieme beelden terug, zodat de vrouw op dat moment nog niet twijfelde aan de identiteit van X.

Twijfel aan identiteit Facebookgebruiker

Na enige maanden contact tussen de vrouw en X, ontstond er bij de vrouw twijfel over de identiteit van X. De vrouw confronteert X hiermee, waarna X dreigt de intieme afbeeldingen op het internet te verspreiden. Kort daarna verwijdert X zijn profiel.

Onrechtmatige daad

De vrouw vordert van Facebook de gegevens van X, zodat de vrouw X kan opsporen en eventueel kan laten vervolgen. Er is bij de vrouw sprake van een gerechtvaardigde angst dat X intieme beelden van haar op het internet zal verspreiden, zodat X mogelijk onrechtmatig handelt jegens de vrouw. Door de gegevens van X niet te verstrekken, handelt ook Facebook onrechtmatig, aldus de rechtbank. Facebook wordt daarom veroordeeld om de gegevens aan de vrouw te verstrekken.

Klik hier voor de uitspraak.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met één van onze specialisten.