Verkeersongeval

Woord

Wat is een verkeersongeval?

Een verkeersongeval is een ongeval waarbij één of meerdere verkeersdeelnemers  zijn betrokken. Dit kunnen kunnen automobilisten, motorrijders, scooterrijders en fietsers, maar ook voetgangers zijn.

soorten Schade door een verkeersongeval

Een verkeersongeval kan de volgende vormen van schade tot gevolg hebben:

Soms is er na een verkeersongeluk alleen maar sprake van blikschade. Helaas is er ook een reële kans dat u bij een ongeval letselschade oploopt. In dat geval is het goed om een letselschadeadvocaat in te schakelen voor het in kaart brengen van uw schade. In veel gevallen heeft u namelijk recht op een schadevergoeding.

Helaas vinden er ook verkeersongevallen plaats met een dodelijke afloop. In dat geval wordt niet meer gesproken over letselschade, maar over overlijdensschade.

Schadevergoeding verkeersongeval

Na het plaatsvinden van een verkeersongeval is het van belang om naar de NAW-gegevens van de andere partij te vragen. Doorgaans krijgt u elkaars gegevens door samen het Europees aanrijdingsformulier in te vullen. Als er getuigen zijn, dan is het raadzaam om ook de gegevens van de getuigen te noteren. Mocht u gezien het opgelopen letsel niet meer in staat zijn om het aanrijdingsformulier in te vullen, dan noteert de politie alle relevante gegevens voor u en zullen deze worden opgenomen in een ‘proces-verbaal’.

Soorten verkeersongevallen

Achterop aanrijding

Bij een achterop aanrijding kan er vervelend letsel ontstaan, waaronder nek-, schouder- en rugklachten. Zo kunt u een whiplash oplopen. De veroorzaker van het ongeval kan bij een achterop aanrijding vaak succesvol aansprakelijk worden gehouden, zodat u uw schade kan verhalen.

Ongeval met het openbaar vervoer

Een bus, trein of tram neemt deel aan het verkeer en kan helaas ook betrokken raken bij een ongeval of hard moeten remmen. Als u daardoor valt en letsel oploopt, dan kan het zijn dat de daardoor ontstane schade voor vergoeding in aanmerking komt. Voor ongevallen in het openbaar vervoer geldt wel een korte verjaringstermijn. Om deze reden is het goed om snel actie te ondernemen.

Verkeersongeval kinderen

Een kind is een ‘zwakke verkeersdeelnemer’ en wordt om deze reden extra beschermd. Als een kind tot 14 jaar oud als voetganger of fietser wordt aangereden door een motorvoertuig wordt de schade doorgaans voor 100% vergoed, ook als blijkt dat het kind zelf schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval. U leest hier meer over letselschade bij kinderen.

Doorgereden dader of het ontbreken van een WAM-verzekering

Het lijkt uitzonderlijk, maar helaas komt het nog regelmatig voor. De veroorzaker van het ongeval rijdt gewoon door of is niet verzekerd. In die gevallen kunt u  voor het verkrijgen van een schadevergoeding onder omstandigheden een beroep doen op het Waarborgfonds Motorvoertuigen.

Eenzijdig ongeval

Helaas kan het ook gebeuren dat u zelf het letsel en daarmee de schade veroorzaakt.  Dan spreken we van een eenzijdig ongeval. Mocht u een schadeverzekering inzittenden dan wel een schadeverzekering opzittenden (bij een scooter of motor) hebben afgesloten, dan kunt u alsnog een schadevergoeding verkrijgen.

Ongeluk als fietser of voetganger

Als fietser en voetganger wordt u aangemerkt als een ‘zwakkere verkeersdeelnemer’ en wordt u door de wet meer beschermd. Als u als fietser of voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig, dan krijgt altijd u minimaal 50% van uw schade vergoed, ook als u  eigen schuld aan het ongeval had. U leest er meer over in het blog Als fietser aangereden? In 4 stappen uw schade vergoed.

Opzittende of passagier

Als opzittende of als passagier kunt u na een ongeval een beroep doen op de WAM-verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval of op de WAM-verzekeraar van het voertuig zelf. Als niet duidelijk is wie u voor de schade kunt aanspreken, kunt u een beroep doen op de zogenaamde ‘schuldloze derde regeling’. Daarmee kunt u zelf een van de verzekeraars aanspreken, die dan als ‘regelend verzekeraar’ uw claim in behandeling neemt. Deze verzekeraar kan eventueel de uitbetaalde schade verhalen op de aansprakelijke verzekeraar.

Advocaat verkeersongeval

Doe de gratis letselschadecheck van Schenkeveld Advocaten en ontvang binnen één minuut advies over de haalbaarheid van uw zaak. Voor een persoonlijk advies kunt u ook altijd vrijblijvend contact opnemen met onze specialisten letselschade in Alkmaar, Hoorn of Amsterdam.