Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)

Woord

Wat is WAM verzekerd?

WAM is een afkorting voor Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen. Als u met een motorrijtuig aan het verkeer deelneemt, bent u verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zelfs als u niet aan het verkeer deelneemt, blijft de verzekeringsplicht bestaan zolang er een kenteken op uw naam staat. Met de WAM-verzekering bent u verzekerd tegen de schade die u met uw voertuig veroorzaakt aan een ander voertuig of persoon. Als u schade in het verkeer veroorzaakt, kan deze vrijwel altijd via een WAM-verzekering worden afgewikkeld. De verzekeraar of de tussenpersoon zal voor die afwikkeling zorg dragen.

Wanneer WAM-verzekering afsluiten?

Een WAM-verzekering moet afgesloten worden wanneer u eigenaar bent van een:

  • auto;
  • motor;
  • scooter;
  • bromfiets;
  • snorfiets;
  • kenteken van een motorrijtuig dat op uw naam geregistreerd staat.

Op tijd afsluiten WAM-verzekering

Op het moment dat het voertuig op uw naam staat, moet u in het bezit zijn van een WAM-verzekering. Het niet hebben van een WAM-verzekering is strafbaar.

Schorsen voertuig

Als u langere tijd geen gebruik maakt van het voertuig waarvoor de WAM-verzekering is afgesloten, dan bestaat de mogelijkheid om het voertuig te laten schorsen. U zet de verzekering als het ware op pauze. Let er wel op dat een schorsing jaarlijks verlengd moet worden.

Vergoeding bij wet geregeld

WAM-verzekeraars moeten tot minimaal vijf miljoen euro vergoeden als er persoonlijk letsel is ontstaan. Bij schade aan materiaal moet de verzekeraar tot minimaal één miljoen euro vergoeden.

Zie ook: Schade-inzittendenverzekering (SVI)

Direct contact opnemen