Rechtsgebieden

Beëindigen samenwonen

Samenlevingscontract ontbinden: Samenwonen beëindigen

Wilt u het samenwonen met uw partner beëindigen? Dan zult u uw samenlevingscontract moeten ontbinden. Soms is dat simpel, maar het kan ook ingewikkeld worden. Als u een gezamenlijk huis en hypotheek heeft, bijvoorbeeld. Of kinderen. Samen met uw ex-partner beslist u dan over alimentatie, gezag en omgang. Voor al deze zaken is juridisch advies van een advocaat niet verplicht, maar wel verstandig.

Hoe kan ik een samenlevingscontract ontbinden?

Een samenlevingscontract eindigt in principe tegelijk met het eindigen van het samenwonen. Als er toch onenigheid is over de precieze datum, zal de ene partner de andere een aangetekende brief moeten schrijven waarin staat dat hij of zij het samenwonen hierbij wil beëindigen. Hiermee zal hij of zij dan op dezelfde dag automatisch het samenlevingscontract ontbinden.

Maar dan is vaak nog niet alles geregeld. Samenwonende partners hebben soms samen een aanzienlijk vermogen opgebouwd of er staan nog schulden open. Het kan ook zijn dat er regelingen moeten worden getroffen rondom het pensioen. In enkele gevallen kan de rechter zelfs een partneralimentatie opleggen.

Juridisch advies is vaak geen overbodige luxe. Dat geldt vooral als u kinderen heeft. Sinds maart 2009 is het bijvoorbeeld verplicht om bij het beëindigen van een samenlevingscontract tussen ouders met gezamenlijk gezag over de kinderen, een ouderschapsplan op te stellen. En misschien is het tijd om eens naar uw testament te kijken?

Juridisch advies bij ontbinden samenlevingscontract

Om de afspraken bij het ontbinden van een samenlevingscontract goed doordacht te maken en vast te leggen, kunt u juridisch advies inwinnen bij een advocaat. Bij Schenkeveld Advocaten werken verschillende advocaten personen- en familierecht die jarenlange ervaring hebben met het ontbinden van een samenlevingscontract. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt, ook als het toch op een gerechtelijke procedure aankomt.

Meer weten over het ontbinden van een samenlevingscontract? Bel direct met een van onze advocaten personen- en familierecht.