Ontbinding geregistreerd partnerschap

Ontbinding geregistreerd partnerschap: Geregistreerd partnerschap beëindigen

Hoewel een geregistreerd partnerschap in veel aspecten lijkt op een huwelijk, hoeft uit elkaar gaan niet hetzelfde te lopen als bij een scheiding. Uw geregistreerd partnerschap moet worden ontbonden en dat kan in principe zonder tussenkomst van de rechter. Maar alleen als u het samen eens bent geworden over de regelingen. U stelt dan samen met een advocaat of notaris een overeenkomst op, waarmee u uw geregistreerd partnerschap kunt beëindigen.

Soms wordt een geregistreerd partnerschap wél in de rechtbank ontbonden. Eén van de partners vraagt de ontbinding dan aan. Ook daarbij komt juridische hulp van pas.

Juridische hulp bij ontbinding geregistreerd partnerschap

Bij een ontbinding van een geregistreerd partnerschap ontstaan gemakkelijk problemen. Er is bijvoorbeeld onenigheid over de alimentatie of de verdeling van bezit en schuld. Ook over de verdeling van de woonruimte en de pensioenregelingen moeten afspraken worden gemaakt. Als er kinderen in het spel zijn, zijn er bovendien besluiten nodig over gezag en omgang en het ouderschapsplan.

Een advocaat personen- en familierecht verleent juridische hulp door u in iedere stap van het proces te begeleiden en te adviseren over de formele kanten van de zaak. Dat is geen overbodige luxe, want de beslissingen bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap zullen nog lang ingrijpen in uw leven. Ook op het gebied van mediation kunnen onze advocaten u juridische hulp verlenen.

Voorwaarden bij geregistreerd partnerschap

Hebt of had u een geregistreerd partnerschap op basis van huwelijkse voorwaarden? Dan bepaalt de inhoud van die voorwaarden of en hoe het vermogen verrekend wordt. Bij een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen krijgt u in principe de helft van alle bezittingen die in de gemeenschap vallen. Hieronder vallen een eigen woning en het spaargeld, maar ook de bezittingen uit een eigen bedrijf. Wat betreft de schulden wordt een aparte regeling getroffen.

Op zoek naar juridische hulp van een advocaat bij de het beëindigen van uw geregistreerd partnerschap? Neem dan direct contact op met één van onze advocaten personen- en familierecht.