Omgangsregeling

Woord

Wat is een omgangsregeling voor kinderen?

Bij ontbinding van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract bepaalt de wet dat beide partners samen het gezag over de kinderen houden. Er wordt een omgangsregeling opgesteld die wordt vastgelegd in het ouderschapsplan. In een ouderschapsplan worden afspraken vastgelegd over het contact tussen kind en de ouder(s). De regeling kan naar eigen inzicht van de ouders worden ingericht. Lukt dit niet dan zal de rechter de omgangsregeling bepalen. Tegenwoordig komen omgangsregelingen waarbij de verdeling fiftyfifty is, steeds vaker voor. Dit wordt ook wel co-ouderschap genoemd. Een advocaat familierecht kan u helpen een omgangsregeling te kiezen die het beste past bij uw situatie.

Omgangsregeling aanpassen

Indien een omgangsregeling eenmaal is vastgelegd, is deze lastig aan te passen of te beëindigen. Mocht er sprake zijn van zwaarwegende argumenten dan kan een rechtszaak worden gestart of op korte termijn een kort geding.

Heeft u vragen over een omgangsregeling, neem dan contact op met mr. Annet Lunshof, familierechtadvocaat van ons kantoor.