Woordenboek

Immateriële schade

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade is leed dat niet meteen in materiële termen kan worden uitgedrukt.  Immateriële schade bestaat uit lichamelijke pijn, geestelijk leed of vermindering van de levensvreugde (gederfde levensvreugde).

Gederfde levensvreugde is het moeten leven met chronische pijn of beperkingen waardoor er minder van het leven genoten kan worden.

Schadevergoeding bij immateriële schade

De eventuele schadevergoeding bij immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Dit type schadevergoeding kan alleen worden geëist door het slachtoffer. Familieleden en nabestaanden van het slachtoffer kunnen hier geen aanspraak op maken. Er is wel één uitzondering op de regel; smartengeld voor derden die getuigen zijn van een ernstig ongeluk en daarvan psychische schade hebben, ook wel shockschade genoemd.

Wat te doen bij immateriële schade?

Wanneer u immateriële schade heeft opgelopen is een belangrijke eerste stap om contact op te nemen met een letselschadespecialist. Deze begeleidt u in het proces om een eventuele schadevergoeding te vorderen. Een letselschadespecialist kan een goede inschatting maken van de opgelopen schade die is opgelopen. Er bestaat een kans dat het slachtoffer zelf een aantal dingen over het hoofd ziet die wel een impact hebben op de toekomst.