Geregistreerd partnerschap ontbinden

Woord

Het geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm waarbij beide partners rechten en plichten ten opzichte van elkaar hebben. Het geregistreerd partnerschap kan zowel beëindigd worden met of zonder rechter. Indien er minderjarige kinderen zijn of partners het oneens zijn dan gaat ontbinding via de rechter.

Beëindiging geregistreerd partnerschap zonder rechter

Voor de beëindiging van een geregistreerd partnerschap zonder rechter hebben de partners een advocaat of een notaris nodig. Er wordt een overeenkomst opgesteld waarin beide partners verklaren dat ze het partnerschap willen beëindigen. Ook de afspraken die gemaakt zijn over partneralimentatie en pensioen staan er in.

Beëindiging geregistreerd partnerschap via de rechter

Indien er minderjarige kinderen zijn of beide partners het niet met elkaar eens worden,  begint de procedure met een verzoekschrift dat de advocaat verzendt naar de rechtbank. Met dit verzoekschrift wordt een ouderschapsplan meegestuurd. De verdere procedure verloopt hetzelfde als bij een echtscheiding.

Definitieve beëindiging geregistreerd partnerschap

De overeenkomst of beschikking van de beëindiging van het partnerschap wordt binnen 3 maanden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Zodra deze overeenkomst of beschikking is ingeschreven is het geregistreerd partnerschap beëindigd.

Wilt u uw samenlevingscontract ontbinden of heeft u nog vragen? Lees hier meer over de ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Neem dan gerust contact met één van onze advocaten op.