Wanneer is ontslag op staande voet mogelijk en hoe gaat dit in zijn werk?
Dringende reden
Een ontslag op staande voet kan gegeven worden als er sprake is van een dringende reden. Het gaat hier om (ernstig) verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.
Voorbeelden hiervan zijn diefstal, grove belediging of verduistering. Het gaat dus om eigenschappen of gedragingen van een werknemer waardoor de werkgever genoodzaakt is om de werknemer te ontslaan.
Onverwijld opzeggen en onverwijld mededelen
De arbeidsovereenkomst moet onverwijld opgezegd worden en de dringende reden dient onverwijld medegedeeld te worden aan de werknemer. Dit betekent dat de werkgever niet stil mag zitten voordat hij overgaat tot ontslag op staande voet, maar hij wel enige tijd heeft om onderzoek te verrichten of om juridisch advies in te winnen. Als er door de werkgever te lang wordt gewacht, dan is niet aan deze voorwaarde voldaan.
Er hoeft geen toestemming aan het UWV of de kantonrechter worden gevraagd voor een ontslag op staande voet. De arbeidsovereenkomst eindigt met onmiddellijke ingang. De werknemer komt in beginsel ook niet in aanmerking voor een uitkering. Het ontslag op staande voet kan aangevochten worden bij de kantonrechter.
Gerelateerde veel gestelde vragen:
- Wanneer mag concurrentiebeding worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst?
- Hoe wordt proeftijd vastgelegd in een arbeidscontract?
- Wanneer wordt een contract voor bepaalde tijd een contract voor onbepaalde tijd?
Neem contact op met onze advocaten arbeidsrecht als u hier meer over wilt weten!