Wie betaalt de kosten van de letselschade advocaat?

Vraag

Heeft u letsel opgelopen door een ongeval op uw werk of in het verkeer? Bent u gebeten door een hond, gevallen door een gebrekkig wegdek of bent u slachtoffer geworden van een medische fout? Dan is de schade die daaruit voortvloeit letselschade. In veel gevallen kunt u die schade verhalen op de veroorzaker van het ongeval of op diens aansprakelijkheidsverzekeraar.

Dat lijkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk vaak complex. Bijvoorbeeld omdat de impact van het ongeval groter is dan verwacht of de klachten langer aanhouden, waardoor u langer uit de roulatie bent en de schade dus ook hoger uitpakt. Bij fors letsel is de daadwerkelijke schade vaak pas te berekenen op het moment dat er sprake is van een ‘medische eindsituatie’. Soms is dat pas na enkele jaren. Maar het komt ook regelmatig voor dat een zaak complex wordt omdat een verzekeraar de aansprakelijkheid niet of niet helemaal wil erkennen, of omdat de verzekeraar betwist dat de schade het gevolg is van het ongeval.

Lees meer op onze pagina over letselschade

Waarom een letselschade advocaat inschakelen?

Daarom is het belangrijk dat u niet probeert om zelf uw schade te verhalen, maar zo snel mogelijk na het ongeval of de medische fout een letselschade advocaat inschakelt. Een letselschade advocaat weet hoe de wederpartij aansprakelijk moet worden gesteld en helpt u met het in kaart brengen van de schade. Vaak komen er meer schadeposten voor vergoeding in aanmerking dan u van tevoren dacht. Ook kan een letselschade advocaat namens u onderhandelen met of procederen tegen de verzekeraar van de wederpartij. Ook over een voorschot. Met een voorschot kunt u de kosten betalen die u gedurende de afhandeling van de schade moet maken, zoals medische kosten en kosten voor huishoudelijke hulp, omdat u deze taken als gevolg van het ongeval zelf niet meer kunt uitvoeren.

Kortom, een letselschade advocaat kan uw juridische zorgen uit handen nemen, waardoor u zich kunt richten op uw herstel. En wees gerust: de bijstand van een letselschade advocaat kost u in de meeste gevallen niets.

Aanprakelijke partij betaalt: letselschade advocaat gratis

De kosten van een letselschade advocaat komen namelijk meestal voor rekening van de aansprakelijke partij. Want als de aansprakelijkheid van de wederpartij vaststaat, moet deze partij op grond van de wet alle advocaatkosten en overige kosten (zoals de kosten van een medisch deskundige) vergoeden. In veel gevallen zal de aansprakelijkheidsverzekeraar de advocaatkosten dan ook volledig voor haar rekening nemen.

Het voordeel van een advocaat in vergelijking met een jurist of andere letselschadebehandelaar is dat een advocaat kan procederen. En in letselschadezaken is dat nog wel eens nodig. Speciaal voor letselschadezaken is namelijk de zogenaamde ‘deelgeschilprocedure’ in het leven geroepen. In deze procedure kunnen diverse discussiepunten worden voorgelegd aan de rechter.

30 jaar ervaring in letselschade

Schenkeveld Advocaten heeft meer dan 30 jaar ervaring in de afhandeling van letselschadezaken. Wij kunnen u snel vertellen of u recht heeft op een letselschadevergoeding en gratis juridische bijstand. In het geval van een verkeersongeval kunt u hiervoor zelfs een gratis online letselschadecheck doen. U ontvangt dan binnen één minuut advies over de haalbaarheid van uw zaak. Ook in andere letselschadezaken kunnen we u snel duidelijkheid geven. Neem daarvoor gerust vrijblijvend contact met ons op!

Gerelateerde veel gestelde vragen