Wat is scheidingsmediation?

Vraag

Scheidingsmediation: Samen afspraken maken over scheiding

Scheidingsmediation is een manier om samen afspraken te maken over uw scheiding, onder leiding van een onpartijdige onafhankelijke derde (de scheidingsmediator). In een mediationtraject is er zowel aandacht voor de emotionele gevolgen van de scheiding als voor de juridische gevolgen. Een gespecialiseerde scheidingsmediator heeft dus zowel kennis van de emotionele aspecten als van de juridische en fiscale aspecten. Mediation is echter geen relatietherapie.

Wat doet een scheidingsmediator?

Een scheidingsmediator is onpartijdig en onafhankelijk. Anders dan een advocaat in een procedure treedt een scheidingsmediator voor u beiden op. De kosten van de mediator kunt u dan ook delen. In de meeste gevallen hebt u aan 4 a 5 gesprekken voldoende om tot goede afspraken te komen. Als u afspraken heeft gemaakt, worden deze vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Afspraken over eventuele minderjarige kinderen worden in een ouderschapsplan vastgelegd. Vervolgens dient de mediator het echtschedingsverzoek in bij de rechtbank en spreekt de rechter uw echtscheiding uit. U hoeft meestal niet zelf bij de rechter te verschijnen.

Denkt u aan scheiden via mediation? Neem dan contact op met Annet Lunshof, MfN-geregistreerd scheidingsmediator en familierechtadvocaat.