Wat zijn de eisen voor een octrooi?

Vraag

Drie voorwaarden voor octrooiaanvraag

Om voor octrooibescherming in aanmerking te komen, moet u een technische uitvinding hebben gedaan die voldoet aan drie materiële voorwaarden:

  1. Nieuwheid
    Uw product of proces in kwestie mag vóór de datum van indiening van de octrooiaanvraag nergens ter wereld openbaar bekend zijn, ook niet door toedoen van de uitvinder zelf. Hierbij moet u denken aan specifieke informatie in een bedrijfsbrochure of een item op televisie. Voordat u het product of proces op uw website plaatst dient u dus eerst een octrooiaanvraag ingediend te hebben.
  2. Inventiviteit
    De uitvinding moet niet makkelijk door eeen ander bedacht kunnen worden. De uitvinding mag voor een vakman niet voor de hand liggen.
  3. Industriële toepasbaarheid
    De uitvinding moet gaan over een technisch aantoonbaar functionerend product of productieproces.

De aanvraagprocedures voor een octrooi zijn ingewikkeld. De octrooiomschrijving moet helemaal kloppen, zowel technisch als juridisch. Hoe het aanvragen van een octrooi in zijn werk gaat, leest u op onze pagina octrooi (patent) aanvragen

Heeft u nog vragen of hulp nodig bij het aanvragen van een octrooi? Onze intellectueel eigendomsrecht advocaat helpt u graag verder!