Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat het handelsnaamrecht?

Het handelsnaamrecht ontstaat vanzelf, doordat een onderneming een bepaalde naam gebruikt om de onderneming onder te drijven. Het recht ontstaat “van rechtswege”. De handelsnaam dient op een dusdanige manier gebruikt te worden dat het publiek er kennis van kan nemen.

Gebruik van de handelsnaam kan uit veel dingen blijken. Zo kan het publiek kennis nemen van een handelsnaam op facturen, reclamefolders of visitekaartjes. Ook kan de naam met grote letters op de gevel van het pand zijn weergegeven.

De registratie van een handelsnaam bij de Kamer van Koophandel is voor het ontstaan van een handelsnaamrecht niet beslissend. Het gaat echt om het gebruik. Wel kan registratie handig zijn als u op een later moment wilt kunnen bewijzen dat de onderneming op een bepaalde datum al onder die naam bestond. Andersom geldt ook dat als een handelsnaam is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel maar niet daadwerkelijk wordt gebruikt, een onderneming geen beroep kan doen op het handelsnaamrecht.

Tegenwoordig is ook het vermelden van de handelsnaam op de website van een onderneming heel gebruikelijk. Maar let op: het enkel vermelden van de naam in de domeinnaam is volgens de rechter niet altijd voldoende. Er moet daarnaast duidelijk uit de inhoud van de website blijken dat de onderneming onder die naam zaken doet.

Gerelateerde veel gestelde vragen

Vragen over dit onderwerp? Onze intellectueel eigendomsrecht advocaat beantwoord graag al uw vragen!