Simone Smit

Speaking

Bij Schenkeveld advocaten staat de deur altijd open voor gedreven en enthousiaste nieuwe medewerkers. Maar hoe is het eigenlijk om bij Schenkeveld te werken? We kunnen dat natuurlijk wel zelf vertellen, maar liever laten we onze medewerkers aan het woord. In deze editie: Simone Smit, sinds 2009 advocaat Vastgoedrecht en Overheidsrecht bij Schenkeveld

Gestart als student-stagiaire

In 2008, nog tijdens haar studie aan de VU, startte Simone als student-stagiaire bij Schenkeveld advocaten. Simone: “Ik ben hier terechtgekomen op aanraden van Jan Struiksma, emeritus-hoogleraar aan de VU. Hij zei ‘Ik weet nog een leuk kantoor in Alkmaar, dat is echt iets voor jou.’ En hij had gelijk, want mijn stage beviel erg goed. Het kantoor zit op een prachtige locatie in Alkmaar, aan de Paardenmarkt. En ik mocht vanaf dag één volledig meedraaien. Ik zat bij alle zaken, mocht mee naar zittingen en werkte mee aan processtukken. Daarnaast het klikte erg goed met Ilse, mijn stagebegeleider, en met de andere leden van de sectie. Tijdens het afronden van mijn studie ben ik dan ook aangebleven als juridisch medewerker. En na mijn afstuderen werd ik hier in januari 2009 beëdigd als advocaat.”

Simone werkt in principe vanuit het kantoor in Alkmaar, maar is ook regelmatig op het kantoor in Hoorn te vinden, waar een ander deel van het team Vastgoed & Overheid zijn uitvalsbasis heeft. “Ik houd mij voornamelijk bezig met het omgevingsrecht, maar in zaken waarin een overlap is met het vastgoedrecht werk ik samen met de vastgoedspecialisten. Dat gebeurt steeds vaker. Dan spreken we in Alkmaar of in Hoorn af.”

Met zijn allen de schouders eronder

Simone voelt zich erg thuis in deze regio. Hoe zit dat met haar collega’s? Simone: “De meeste collega’s komen uit Noord-Holland. Een aantal van hen woont in Amsterdam en we hebben ook veel collega’s hier uit de regio. Wat ik daar fijn aan vind is die typische Noord-Hollandse nuchterheid: niet lullen, maar poetsen, met zijn allen de schouders eronder, dat werk. Je voelt hier ook nauwelijks hiërarchie, dat werkt heel prettig.”

“En hoewel je dan al snel de neiging krijgt te denken dat de zaken bij een regionaal kantoor kleiner zijn, is dat hier niet zo.” vervolgt Simone. “Integendeel. Inhoudelijk doen we vrijwel alles. Natuurlijk werken we veel in de regio, maar we zijn ook betrokken bij grote projecten voor overheden en we werken voor nationale en internationale private partijen. De manier waarop we hen bedienen is dan wel weer heel nuchter: onze adviezen zijn het liefst praktisch en no-nonsense.”

Aandacht voor specialisatie & ontwikkeling

Inmiddels werkt Simone alweer 15 jaar bij Schenkeveld. In 2016/2017 volgde zij de Grotius Specialisatieopleiding Omgevingsrecht, die zij cum laude afrondde. En onlangs rondde zij de Leergang Klimaatverandering en energietransitie aan de VU Law Academy af. Hoe kijkt zij aan tegen de ontwikkelmogelijkheden bij het kantoor? Simone: “Je wordt hier echt gestimuleerd om je te specialiseren in het rechtsgebied waarin je werkt. Zo kan je vanaf vijfde jaar de Grotius -specialisatieopleiding volgen, of een andere specialisatieopleiding. Ook krijg je de vrijheid om je verder te ontwikkelen. Zo wilde ik zelf graag de Leergang Klimaatverandering en energietransitie doen. Een actueel en boeiend onderwerp, met veel juridische implicaties voor onze cliënten. Die kennis kan ik nu vrijwel dagelijks inzetten in mijn praktijk.”

Schenkeveld Advocaten - Simone © Hélène de Bruijn Fotografie-4786