Civiele procedure

Woord

Wat is een civiele procedure?

Een civiele procedure is een rechtszaak tussen twee partijen die onderling een conflict hebben en er samen niet uit komen.

Civiele procedure opstarten met dagvaarding

In een dagvaarding legt u uit aan de rechter wat het conflict inhoudt en wat u van de andere partij verlangt. Meestal is dit een betaling in geld, maar ook andere vorderingen zijn mogelijk. De andere partij mag hierop reageren. De rechter hakt uiteindelijk de knoop door in een vonnis. Tegen het vonnis kunt u hoger beroep instellen bij een hogere civiele rechter.

Civiele procedure opstarten met verzoekschrift

Soms dient u een civiele procedure op te starten om een bepaalde situatie tot stand te brengen, zoals een echtscheiding of een faillissement. Deze procedures beginnen met een verzoekschrift waarin u de huidige omstandigheden beschrijft en de rechter vraagt een door u gewenste situatie uit te spreken. Soms mogen belanghebbende op uw verzoek reageren. De rechter wijst het verzoek toe of af in een beschikking. Tegen de beschikking kunt u meestal hoger beroep instellen.

Spoedprocedure

Indien u snel een uitspraak van de rechter wilt, kunt u een spoedprocedure opstarten. Hierbij moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Hulp nodig bij het opstarten van een civiele procedure? Neem dan contact met ons op.