Woordenboek

Overlegscheiding (collaborative divorce)

Bij een collaborative divorce, ook wel overlegscheiding genoemd, gaan partners uit elkaar in overleg zonder tussenkomst van de rechter. Een overlegscheiding kan een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract beëindigen. Een overlegscheiding is een middenweg tussen mediation en een echtscheiding waarbij beide (ex)-partners een eigen advocaat hebben maar niet tegenover elkaar staan in de rechtszaal.

Onderhandelingen overlegscheiding

Beide partners spreken af dat er wordt onderhandeld totdat er consensus is. Ter begeleiding wordt een team van deskundigen samengesteld. Dit team bestaat uit de advocaten, een coach, vaak een financieel adviseur en soms ook andere deskundigen. Dit team van advocaten en deskundigen houdt vergaderingen met beide partners.

Voordelen overlegscheiding

Een overlegscheiding is vaak veel sneller afgerond en per saldo ook voordeliger. Overlegscheiden gebeurt in alle rust en openheid, met respect voor elkaar. Dat leidt tot duurzame oplossingen waar beide partners achter staan en waar meer ruimte is voor persoonlijke wensen en belangen.