Kinderen: Gezag en omgang

Ouderschapsplan en omgangsregeling

Omgangsregeling kinderen

Gaan u en uw partner uit elkaar en hebt u samen kinderen? Bij de ontbinding van een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract bepaalt de wet dat u samen het gezag over uw kinderen houdt. U blijft allebei verantwoordelijk voor de opvoeding, verzorging en ontwikkeling van uw kinderen. Hierover maakt u afspraken in het wettelijk verplichte ouderschapsplan.

Meestal wordt één van u de verzorgende ouder en stelt u samen een omgangsregeling op voor de andere ouder. Er is daarbij veel meer mogelijk dan de gebruikelijke weekendregelingen. De omgangsregeling kan heel gedetailleerd zijn en zelfs gaan over telefonisch of e-mailcontact. Samen met uw ex-partner kunt u de afspraken in het ouderschapsplan precies zo vormgeven als u wilt. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor co-ouderschap en de omgangsregeling fifty-fifty verdelen.

Een advocaat personen- en familierecht kan u helpen om een omgangsregeling te kiezen die goed past bij uw situatie. Dat is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Omdat jonge kinderen nog een band met beide ouders moeten opbouwen, is het voor hen vooral belangrijk om zowel de vader als de moeder regelmatig te blijven zien.

Advies over ouderschapsplan

Bij Schenkeveld Advocaten vindt u ervaren advocaten die u duidelijk informeren over uw rechten en plichten wat betreft het ouderschapsplan en de omgangsregeling met uw kinderen. Dat is nodig, want het ouderschapsplan heeft ingrijpende gevolgen. U legt behalve over de omgang ook afspraken vast over de vaste woonplaats en de opvoeding van uw kinderen.

Als de omgangsregeling eenmaal is vastgelegd in het ouderschapsplan, is het moeilijk hierin nog veranderingen aan te brengen. Het is daarom verstandig om het ouderschapsplan zorgvuldig op te stellen, met advies van een advocaat personen- en familierecht.

Aarzel niet om over uw ouderschapsplan vandaag nog contact op te nemen onze advocaat personen- en familierecht. Of lees eerst meer over alimentatie.