Rechtsgebieden

Merkenrecht

Merkenbureau

Bij Schenkeveld Advocaten bent u aan het juiste adres voor uw solide merkregistratie. Onze advocaten zijn met tientallen jaren ervaring expert op het gebied van merken- en modellenrecht en weten dus als geen ander wat er komt kijken bij het deponeren van een merk.

Wat is een merk?

Een merk is een teken dat door ondernemingen wordt gebruik om producten of diensten mee aan te duiden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan merknamen, logo’s en zelfs kleuren. Echter kan niet ieder teken als merk geregistreerd worden. Het is een vereiste dat een teken onderscheidend vermogen bezit. Het doel van een merk is namelijk dat de consument de producten of diensten kan herkennen en onderscheiden van producten van andere ondernemingen. Daarnaast mag een merknaam of symbool ook niet misleidend of louter beschrijvend zijn. Het merkenrecht omvat alle wetgeving en jurisprudentie omtrent het beschermen van een merk.

Merk beschermen

Als ondernemer steekt u veel tijd en energie in het creëren van uw merk en daarom wilt u niet dat derden hiervan profiteren door het te kopiëren. Het is daarom belangrijk dat u uw merk beschermt tegen onrechtmatig gebruik. In tegenstelling tot het auteursrecht is alleen het gebruik van een merk niet voldoende om bescherming te genieten.

Merk registreren

U kunt uw merk laten beschermen door een merkregistratie aan te vragen bij een officiële merkinstantie. Voor bescherming in de Benelux kunt u bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) terecht. Wanneer uw aanvraag wordt goedgekeurd, wordt uw merk opgenomen in het merkenregister. In dat geval bent u merkhouder en bent u beschermd tegen misbruik door derden. De beschermingsduur is 10 jaar en kan continue verlengd worden. Het is niet verplicht een merk te deponeren, maar zonder depot kunt u geen merkrecht krijgen. U kunt dan ook niet optreden tegen inbreuk.

Merkenrecht advocaat

Wanneer een andere onderneming onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van uw merk, kunt u de juridische hulp in schakelen van Schenkeveld Advocaten. Inbreuken op uw merk kunnen overal ter wereld plaatsvinden en daarom treedt Schenkeveld Advocaten wereldwijd voor u op. Onze advocaten kennen de weg in het specialistische merkenrecht en hebben ruime ervaring met internationale procedures op het gebied van merkenrecht.

Neemt u gerust vrijblijvend contact met één van onze advocaten op via ons contactformulier of telefonisch via:

Alkmaar                               072-514 46 66
Amsterdam                       020-333 80 50
Hoorn                                   0229-21 28 15

Tien tips voor een sterk merk!