Blogs

Lichte toets Fosfaatreductieplan voor u van toepassing?

18/08/17 Bekijk reacties Verwachte leestijd: 2 minuten

De Rechtbank Den Haag heeft op 9 en 16 augustus 2017 opnieuw de Regeling Fosfaatreductieplan 2017 voor melkveehouders buiten werking gesteld en de door de Staat ontwikkelde “lichte toets” geaccepteerd. Komt u in aanmerking voor de lichte toets?

Op grond van de Regeling Fosfaatreductieplan 2017 zijn melkveehouders vanaf 1 maart 2017 verplicht het aantal melkkoeien op hun bedrijf terug te brengen naar het aantal dat op 2 juli 2015 op het bedrijf aanwezig was. Bij een overschot wordt een heffing opgelegd. Voor vele melkveehouders heeft dit grote (financiële) gevolgen voor hun bedrijfsvoering.

Op 4 mei 2017 heeft de Rechtbank Den Haag in een kort geding tegen de Staat de Regeling Fosfaatreductieplan 2017 buiten werking gesteld voor de melkveehouders in dat kort geding, die voor 2 juli 2015 aantoonbaar onomkeerbare investeringsverplichtingen gericht op de grondgebonden groei van het bedrijf en/of een biologische bedrijfsvoering hebben. De uitspraak van 4 mei 2017 is bevestigd door recente uitspraken van de Rechtbank Den Haag van 9 augustus en 16 augustus 2017. Tegen de uitspraak van 4 mei 2017 heeft de Staat hoger beroep ingesteld.

De Staat heeft in afwachting van een uitspraak in hoger beroep een eenvoudige en snelle procedure ontwikkeld (de zogenoemde lichte toets), waarin wordt vastgesteld of een melkveehouder voor buitenwerkingstelling van de Regeling in aanmerking komt. De Staat dient deze lichte toets uit te voeren binnen veertien dagen nadat hiertoe een verzoek is gedaan.

Is uw melkveebedrijf ook voor 2 juli 2015 onomkeerbare investeringsverplichtingen aangegaan of is uw bedrijf biologisch? Neem a.u.b. op korte termijn contact met ons op. Mogelijk voldoet uw situatie ook aan de recente uitspraken en kunnen wij de lichte toets voor u laten toepassen. Wij helpen u graag verder.

Lees ook onze andere blogs over dit onderwerp:
Korting fosfaatrechten melkveehouderij 8,3%
Kort geding tegen Staat i.v.m. fosfaatreductieregeling
Regeling fosfaatreductie voor deel melkveehouders buiten werking gesteld

 

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar alle blogs